maandag, februari 06, 2006

LULA EN SERRA GAAN BRAZILIAANS PRESIDENTSCHAP UITVECHTEN

SÃO PAULO, 06/02/2006 - Twee belangrijke conclusies kunnen worden getrokken uit de laatste peiling die is gehouden voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen in oktober door het instituut Datafolha. Ten eerste, de strijd zal gaan tussen de huidige burgemeester van São Paulo José Serra en President Luis Inácio Lula da Silva. Ten tweede, Lula heeft de corruptiecrisis binnen zijn eigen partij weten te overleven.

De verkiezingen van 2006 worden daarmee een rematch tussen de rivalen die in 2002 al om de Braziliaanse presidentsband vochten. Vier jaar geleden verloor José Serra kansloos van Lula. Nu heeft hij volgens de peilingen in de tweede ronde een lichte voorsprong op de president (49% tegenover 41% voor Lula, in de eerste ronde staan de kandidaten gelijk: 34% voor Serra, 33% voor Lula.) De voorsprong van Serra op Lula is de laatste maanden echter flink geslonken.

Toch lijkt José Serra de enige kandidaat te zijn die in staat is om Lula te verslaan. Zijn belangrijkste concurrent en partijgenoot, de gouverneur van São Paulo Geraldo Alckmin, is er niet in geslaagd om te groeien in de peilingen. Sterker nog, zijn aanhang is geslonken. Daarmee lijkt het pleit beslecht over wie de kandidaat wordt van de belangrijkste oppositiepartij (PSDB) in de verkiezingen van 2006, al besluiten de partijbonzen van de PSDB pas in maart wie hun kandidaat zal zijn.

De peiling wijst er ook op dat het herstel van Lula zich in alle linies doorzet. De evaluatie van zijn regering heeft weer het niveau bereikt van mei 2005, vlak voor het uitbreken van een groot corruptieschandaal waarbij zijn regeringspartij PT ervan beschuldigd wordt parlementariërs te hebben omgekocht in ruil voor steun in het congres.

23% van de ondervraagden vindt de regering van de arbeiderspresident slecht tot zeer slecht, tegenover 36% die de regering keurt als goed tot uitstekend. In december 2005 vond nog 29% van de respondenten de regering slecht tot zeer slecht en 28% goed tot uitstekend.

De strategie van Lula om in alle toonaarden te zwijgen over de corruptiecrisis en zich te focussen op de economie, lijkt zijn vruchten af te werpen. Een serie economische maatregelen heeft zijn aanhang onder de armere lagen van de bevolking doen stijgen. De belangrijkste daarvan is de verhoging van het minimumloon van 300 naar 350 Braziliaanse real.

Geen opmerkingen: