woensdag, februari 15, 2006

LULA NEEMT VLUCHT IN PEILING

SÃO PAULO, 15/02/2006 - Een nieuwe peiling voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2006 laat zien dat president Luis Inácio Lula da Silva weer een flinke voorsprong heeft genomen op zijn belangrijkste rivaal José Serra, de huidige burgemeester van São Paulo. In de peiling gehouden door CNT/Sensus verslaat Lula zijn opponent in de tweede ronde met 47,6% van de stemmen tegenover 36,6%. In november verloor Lula in dezelfde peiling nog van Serra (37,6% tegenover 41,5%.)

De nieuwste peiling bevestigt de trend van de afgelopen maanden: Lula is op de weg terug en heeft het corruptieschandaal die zijn regering sinds mei vorig jaar geselt, overleefd. Maar de kracht van het herstel van de arbeiderspresident verbaast vriend en vijand.

Analisten in binnen- en buitenland grijpen naar verklaringen. Buitenlandse kranten, zoals de Financial Times, wijzen vooral op economische factoren. De relatieve economische stabiliteit en de lage inflatie heeft vele, vooral armere Brazilianen een significante verbetering van hun levens gebracht.

Bovendien heeft Lula sinds eind 2005 een serie economische maatregelen doorgevoerd die speciaal zijn gericht op de onderste lagen van de samenleving. De president heeft onder anderen het minimumloon verhoogd van 300 naar 350 Braziliaanse real (+/- 125 euro) en de belastingen verlaagd op bouwmaterialen.

Braziliaanse commentatoren benadrukken ook Lula’s succesvolle distantiering van de Partido dos Trabalhadores (PT), zijn eigen partij. De PT is de focus van het corruptieschandaal en wordt ervan beschuldigd miljoenen te hebben doorgesluisd aan parlementariërs in ruil voor hun steun in het congres. Lula zwijgt al enkele maanden in alle talen over het corruptieschandaal en mengt zich expliciet niet in de partijzaken.

Een beslissende factor is echter dat het corruptieschandaal zich sinds mei 2005 als een inktvlek over het Braziliaanse politieke stelsel heeft uitgebreid. Inmiddels worden ook belangrijke oppositieleden direct aantast.

Sinds vorige maand doet bijvoorbeeld een lijst met namen de ronde van politici die smeergeld zouden hebben ontvangen van het Braziliaanse staatsbedrijf Furnas voor de verkiezingen van 2002. Op de lijst prijken onder anderen de namen van Lula’s belangrijkste rivalen, José Serra en Geraldo Alckmin, de gouverneur van São Paulo

Hoewel de authenticiteit van de lijst twijfelachtig is, versterkt het het beeld dat door Lula aan het begin van de crisis naar voren is gebracht: “De PT heeft gedaan wat alle partijen in Brazilië doen”.

De oppositie heeft in de verbeelding van veel Brazilianen geen morele fundamenten om de regering te beschuldigen van corruptie. Met andere woorden, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. De peilingen laten zien dat dit beeld goed is voor de kansen van Lula in de presidentsverkiezingen van 2006.

Geen opmerkingen: