dinsdag, februari 14, 2006

BRAZILIË VRAAGT BIJEENKOMST VEILIGHEIDSRAAD OVER HAÏTI

SÃO PAULO, 14/02/2006 – De Braziliaanse regering wil dat de VN-veiligheidsraad bijeenkomt om de situatie in Haïti te bespreken. De onrust in het straatarme Caribische land is flink toegenomen nu alles erop wijst dat de favoriete presidentskandidaat Rene Préval geen absolute meerderheid heeft gehaald in de verkiezingen van vorige week. Daardoor zou een tweede ronde noodzakelijk zijn geworden.

Nadat de electorale commissie gisteren had verklaard dat Préval met 90% van de stemmen geteld nog maar 48,76% van de stemmen had, gingen duizenden sympathisanten van Préval de straat op. De demonstranten verlamden de hoofdstad met brandende barricades en bestormden het hotel dat door de electorale commissie werd gebruikt. Bij de ongeregeldheden is zeker één dode gevallen.

Officieuze peilingen wezen erop dat Préval, een bondgenoot van de verdreven president Jean-Bertrand Aristide, met gemak een absolute meerderheid zou halen. De demonstranten, voornamelijk afkomstig uit de enorme sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince, beweren dat er gefraudeerd wordt met de verkiezingsuitslag.

Brazilië, dat de leiding heeft over de VN-vredesmissie die in Haïti de orde probeert te handhaven, wil grotere internationale betrokkenheid bij het Caribische land. De conflicten in het land kunnen niet worden opgelost met troepen alleen, aldus het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken. Economische hulp en sociale projecten zijn essentieel.

Geen opmerkingen: