dinsdag, februari 07, 2006

PT HAPT

SÃO PAULO, 07/02/2006 – De voorzitter van de regeringspartij Partido dos Trabalhadores (PT), Ricardo Berzoini, heeft verklaard dat zijn partij van plan is oud-president Fernando Henrique Cardoso voor de rechter te dagen. FHC, zoals de oud-president in Brazilië bekend staat, zei in een interview aan het tijdschrift Istoé dat “stelen de ethiek van de PT is.” Berzoini noemt de uitspraak een belediging aan het adres van meer dan 800 duizend leden van de PT.

Met deze allergische reactie bijt de PT, de partij van de huidige president Luis Inácio Lula da Silva, vol op het lokaas dat door FHC voor hen was klaargelegd. De PT wordt in een groot corruptieschandaal ervan beschuldigd parlementariërs te hebben omgekocht voor steun in het congres en illegale campagnefondsen te hebben gebruikt in de verkiezingen van 2002. De laatste aantijging is inmiddels bekend door de oud-penningmeester van de partij, Delúbio Soares.

Fernando Henrique Cardoso had al meerdere malen verklaard dat hij vond dat de ethiek het centrale thema van de presidentsverkiezingen van 2006 moest zijn. President Lula daarentegen, doet er alles aan om de focus op de economie te leggen. Met het schandaaltje is het FHC gelukt om het corruptiethema in ieder geval enkele dagen op de voorpagina’s te krijgen (en wie weet voor maanden als de PT besluit het proces door te zetten.)

Vandaag herhaalde de oud-president, zichtbaar tevreden, zijn beschuldigingen aan het adres van de PT en maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om president Lula direct te betrekken: “of hij is zeer naïef, en dus niet voorbereid om president te zijn, of hij wist [van de corruptie], wat nog veel erger is”.

Geen opmerkingen: