woensdag, februari 01, 2006

REEKS DODELIJKE ONGELUKKEN OP BRAZILIAANSE WEGEN

SÃO PAULO, 01/02/2006 - De laatste twee weken zijn op de Braziliaanse wegen tenminste 70 doden gevallen bij een reeks dodelijke ongelukken. In alle gevallen was of een passagiersbus, of een vrachtwagen betrokken. Het laatste incident kostte vanochtend aan vijf mensen het leven toen een Ford Escort op een vrachtwagen inreed.

Gisteren vielen elf doden bij een frontale botsing tussen een passagiersbus en een vrachtwagen. De bus vervoerde leden van een katholieke gemeenschap naar een reünie toen het frontaal op een vrachtwagen botste. De chauffeur van de bus probeerde een andere vrachtwagen in te halen over de dubbelgetrokken streep.

De dag ervoor was reeds een andere passagiersbus in een afgrond gereden. Bij het ongeluk vielen 12 doden. De chauffeur verloor de controle over het voertuig nadat een vrachtwagen hem bij een ondoordachte inhaalmanoeuvre had afgesneden.

Het ernstigste ongeluk gebeurde op de 22 januari toen twee passagiersbussen van hetzelfde bedrijf frontaal op elkaar inreden. 32 inzittenden vonden de dood. Volgens ooggetuigen probeerde één van de bussen op het moment van de botsing een vrachtwagen in te halen. De crash was echter zo gewelddadig dat de politie niet kon bepalen welke bus van rijbaan is afgeweken.

De tragische reeks ongelukken begon op 21 januari toen een vrachtwagen vol met maïs van baan afweek en op een minibus botste. Bij deze aanrijding kwamen 10 mensen om het leven.

Hoewel de ongelukken los van elkaar staan wijst hoogleraar Jaime Waisman van de Universiteit van São Paulo (USP) op een verklaring. Vermoeidheid door een te hoge werkdruk en te hoge snelheden zijn mogelijk de oorzaak van de ongelukken, aldus de hoogleraar.

De doden bij ‘normale’ verkeersongelukken moeten nog worden opgeteld aan de trieste balans van 70 doden in twee weken.

Lees ook: TWEE BUSSEN BOTSEN FRONTAAL: 32 DODEN

Geen opmerkingen: