donderdag, februari 23, 2006

LULA HERWINT VERTROUWEN BRAZILIAANSE MIDDENKLASSE

SÃO PAULO, 23/02/2006 – De nieuwste peiling van het instituut Datafolha naar de presidentsverkiezingen van 2006 laat zien dat president Luis Inácio Lula da Silva nu ook terrein wint bij de hogere inkomensgroepen en hoger opgeleiden van Brazilië. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden dan zou Lula bij dit segment van de Braziliaanse samenleving weliswaar nog steeds verliezen van zijn belangrijkste rivaal, de burgemeester van São Paulo José Serra, maar de afkeer van Lula heeft een dalende trend ingezet.

Analisten zeggen niet verrast te zijn door het resultaat van de peiling. De hogere segmenten laten zich vooral leiden door economische prestaties. Nu de economie ondanks de corruptiecrisis die de regering van Lula heeft vertroebeld, relatief stabiel is gebleven, keert de Braziliaanse middenklasse langzaam terug naar het kamp van de huidige president.

De historicus Carlos Eduardo Sarmento van de hoog aangeschreven instelling Fundação Getulio Vargas (FGV), verklaart in de krant O Globo dat de middenklasse zijn angst voor Lula is kwijtgeraakt. “Dit deel van de samenleving geeft geen prioriteit aan sociale indicatoren. De dalende risco país [belangrijkste indicator voor het investeringsrisico in een land, ALL] en dollar stralen een signaal van vertrouwen uit. We staan niet aan de rand van de afgrond, zoals velen dachten, maar hebben zelfs perspectief op groei”.

De politicologe Lúcia Hippólito wijst in dezelfde krant op een andere factor: “sommige ondernemers vinden Serra, de mogelijke tegenkandidaat van de PSDB, te onafhankelijk. Voor hen is het beter dat Lula wordt herkozen, dan houdt de economie zich stabiel”.

Als alle segmenten van de Braziliaanse samenleving worden meegeteld dan wint Lula ook in het onderzoek van Datafolha van al zijn opponenten.

Geen opmerkingen: