woensdag, februari 22, 2006

BRAZILIAANSE BANKEN MAKEN RECORDWINSTEN

SÃO PAULO, 22/02/2006 – De Braziliaanse banken publiceren deze maand hun jaarcijfers en de ene na de andere noteert recordwinsten. Gisteren melde Banco Itaú een winst van 5,25 miljard real (+/- 2,01 miljard euro), het grootste bedrag ooit verwezenlijkt door een Braziliaanse bank. Het record hield echter niet lang stand. Bradesco, de grootste bank van Brazilië, overtrof vandaag de prestatie van Itaú en noteerde een winst van 5,51 miljard real (+/- 2,16 miljard euro.) Eerder deze maand hadden Unibanco, Banco do Brasil en Caixa Econômica Federal al bedrijfsrecords neergezet.

De cijfers bevestigen de gouden tijden die de financiële sector beleeft in Brazilië. De banken verdienen gouden bergen met een zwaar in de schulden gestoken publieke sector gecombineerd met de hoogste reële rentestanden van de planeet.

Van de topvier meest lucratieve bedrijven in Brazilië zijn er drie banken. Alleen het Braziliaanse olie- en gasbedrijf Petrobras slaagt erin de cordon van banken te doorbreken. Maar Petrobras doet dat dan ook met verve. Het bedrijf realiseerde de hoogste winst ooit geregistreerd door een Zuid-Amerikaans bedrijf: 23,73 miljard real (+/- 9,31 miljard euro.)

De dochter van de ABN AMRO bank, Banco Real, is de op één na grootste buitenlandse bank in Brazilië en profiteert zeker mee van de overvloed in de sector. Bijkomend voordeel voor dé Bank is dat het veel zal winnen in de conversie door de expressieve stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de euro.

4 opmerkingen:

louis zei

Door de expressieve stijging van de real zal in de conversie de winst voor ABN Aamro juist hoger uitvallen.
Meer Euro voor een real, lijkt me.

Américo Lucena Lage zei

je hebt gelijk. even de zaken omgedraaid in mijn hoofd. Zal het aapassen in de text.

Ben nu wel heel benieuwd hoeveel ABN wegsleept uit zijn operaties in Brazilie.

louis zei

Kan de beste overkomen. Overigens
waardeer ik je artikelen zeer en lees ze graag.
De jaarcijfers van ABN amro over 2005 zijn al bekend (operationele winst 4,44 miljard euro) dus even spitten
om het resultaat in Brasil boven te krijgen.

Américo Lucena Lage zei

hmmm, ben zowiezo niet erg zorgvuldig geweest met dit artikel. De grootste buitenlandse bank in Brazilië is het Spaanse Santander. ABN komt op de tweede plaats. Dat wordt weer aanpassen.

Haastige spoed...