vrijdag, februari 24, 2006

BRAZILIË DICHTBIJ PROMOTIE NAAR FINANCIËLE EREDIVISIE

SÃO PAULO, 24/12/2006 – De Braziliaanse regering heeft aangekondigd dat het alle Brady bonds, ter waarde van 6,64 miljard dollar, gaat terugkopen in de internationale markten. De zogenoemde ‘Bradies’ zijn de titels die begin jaren negentig zijn uitgebracht om de buitenlandse schuld van Brazilië te herstructureren na het moratorium van de jaren 80. Hoewel de Bradies tegenwoordig maar een klein percentage van de totale buitenlandse schuld uitmaken, is de versnelde terugkoop een belangrijke symbolische stap waarmee het land definitief breekt met zijn geschiedenis als internationale wanbetaler.

Door het gunstige internationale klimaat draait de Braziliaanse economie sinds enkele jaren met een structureel handelsoverschot. De betalingsbalans van het land is daardoor flink verbeterd en stelt het land in staat om de buitenlandse schuld met grote happen te verkleinen. Eerder dit jaar loste Brazilië al zijn verplichtingen met het Internationaal Monetair Fonds af voor een bedrag van 15,1 miljard dollar. “De buitenlandse schuld is niet langer een probleem”, verklaarde de secretaris van het ministerie van financiën, Joaquim Levi, in de nieuwszender Globonews.

Met het verbeterde schuldenplaatje dalen ook de indicatoren van consultancy bedrijven, zoals JP Morgan en Standard & Poor, die het risico meten om in Brazilië te investeren. Voor het Braziliaanse ministerie van financiën is het bijna een obsessie geworden om van deze instellingen de kwalificatie ‘investment grade’ te krijgen. Zonder deze label mogen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, over het algemeen niet investeren in een land of bedrijf en is de prijs van kapitaal veel duurder.

In de Financial Times gaf Drausio Giacomelli van JP Morgan een indicatie dat de Braziliaanse regering op het punt staat tot deze financiële eredivisie toe te treden. “We voorzagen dat de investment grade voor het eind van dit decennium zou kunnen worden bereikt. Maar met de sneller dan verwachte verbetering van de betalingsbalans, zou dat al binnen een paar jaar kunnen gebeuren”

Geen opmerkingen: