vrijdag, februari 24, 2006

BRAZILIË DICHTBIJ PROMOTIE NAAR FINANCIËLE EREDIVISIE

SÃO PAULO, 24/12/2006 – De Braziliaanse regering heeft aangekondigd dat het alle Brady bonds, ter waarde van 6,64 miljard dollar, gaat terugkopen in de internationale markten. De zogenoemde ‘Bradies’ zijn de titels die begin jaren negentig zijn uitgebracht om de buitenlandse schuld van Brazilië te herstructureren na het moratorium van de jaren 80. Hoewel de Bradies tegenwoordig maar een klein percentage van de totale buitenlandse schuld uitmaken, is de versnelde terugkoop een belangrijke symbolische stap waarmee het land definitief breekt met zijn geschiedenis als internationale wanbetaler.

Door het gunstige internationale klimaat draait de Braziliaanse economie sinds enkele jaren met een structureel handelsoverschot. De betalingsbalans van het land is daardoor flink verbeterd en stelt het land in staat om de buitenlandse schuld met grote happen te verkleinen. Eerder dit jaar loste Brazilië al zijn verplichtingen met het Internationaal Monetair Fonds af voor een bedrag van 15,1 miljard dollar. “De buitenlandse schuld is niet langer een probleem”, verklaarde de secretaris van het ministerie van financiën, Joaquim Levi, in de nieuwszender Globonews.

Met het verbeterde schuldenplaatje dalen ook de indicatoren van consultancy bedrijven, zoals JP Morgan en Standard & Poor, die het risico meten om in Brazilië te investeren. Voor het Braziliaanse ministerie van financiën is het bijna een obsessie geworden om van deze instellingen de kwalificatie ‘investment grade’ te krijgen. Zonder deze label mogen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, over het algemeen niet investeren in een land of bedrijf en is de prijs van kapitaal veel duurder.

In de Financial Times gaf Drausio Giacomelli van JP Morgan een indicatie dat de Braziliaanse regering op het punt staat tot deze financiële eredivisie toe te treden. “We voorzagen dat de investment grade voor het eind van dit decennium zou kunnen worden bereikt. Maar met de sneller dan verwachte verbetering van de betalingsbalans, zou dat al binnen een paar jaar kunnen gebeuren”

1 opmerking:

louis zei

Wat mijns inziens verdacht is aan deze aflossingen van dollar leningen is dat de publieke schuld in R$ nog nooit zo hoog is geweest. Je schreef hier onlangs nog over. Het lijkt er dus op dat de dollar leningen worden omgezet in leningen in reais. Voor de public relations naar het buitenland toe prima.
Zuiver financieel gezien niet echt logisch te verklaren, daar de leningen in reais tegen een veel hogere rente gaan. Het is dus alsof een hypotheek vrijwillig wordt omgezet tegen een hogere rente. Zoiets doe je niet als je denkt dat de real hetzelfde in waarde zal
blijven t.o.v. de dollar of nog in waarde zal stijgen, want dan zou de oude lening alleen maar
goedkoper zijn/worden. Alleen als je verwacht dat de real gaat dalen t.o.v. de dollar is dit een goede zet.
Wat in dit verhaal ook verdacht is, is dat de Selic, de basisrente van de Centrale bank, extreem hoog is t.o.v. inflatie. Niet echt logisch vanuit economisch oogpunt te verklaren (maakt.o.a. investeren onnodig duur). Wel als je nog veel meer dollars wilt aantrekken dan het handelsoverschot al geeft.
Blijft straks een flinke schuld in reais te betalen met extreme rentelast. Als dan de braziliaanse
geldpers aan gaat, blijkt die dollar-real omzetting toch een goede zet te zijn.