woensdag, februari 08, 2006

SENAAT WIL PRESIDENTIËLE MACHT IN BRAZILIË BETEUGELEN

SÃO PAULO, 08/02/06 – De Braziliaanse senaat heeft een wet goedgekeurd die de uitvoerende macht in Brazilië flink belemmert. De nieuwe wet zal het de president veel moeilijker maken om te regeren via zogenoemde Medidas Provisórias (tijdelijke maatregelen, vergelijkbaar met een koninklijk besluit in Nederland.) Voordat de wet in werking treedt, mag het huis van afgevaardigden het voorstel nog amenderen of verwerpen, waarna het weer terugkeert naar de senaat.

Een MP is een besluit van de president die onmiddellijk in werking treedt en pas later wordt gekeurd door het Braziliaanse huis van afgevaardigden en de senaat. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, mag een MP pas gelden na drie dagen als het door de constitutionele congrescommissie is gekomen. Gebeurt dat niet dan verandert de MP in een gewoon wetsvoorstel.

Zowel de voorgaande als de huidige president van Brazilië, respectievelijk Fernando Henrique Cardoso en Luis Inácio Lula da Silva, hebben uitgebreid gebruik gemaakt van de MPs om de karakteristieke inertie van het Braziliaanse congres te omzeilen. Beiden werden ervan beschuldigd om per decreet te regeren.

Geen opmerkingen: