vrijdag, februari 17, 2006

BRAZILIAANS HOOGGERECHTSHOF KEURT ANTI-NEPOTISME REGEL GOED

SÃO PAULO, 17/02/2006 – Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft het besluit van de Nationale Raad van Justitie (CNJ) dat rechters verbiedt om familieleden aan te stellen in vertrouwensfuncties, constitutioneel verklaard. De CNJ is het regelgevende en disciplinerende orgaan van de Braziliaanse justitie.

Het besluit van de CNJ werd aangevochten door de meeste rechtbanken van de deelsstaten die weigerden, zoals de regel voorschreef, alle familieleden tot de 3de graad in vertrouwensfuncties te ontslaan. Met de beslissing van het hooggerechtshof moeten de lagere rechtbanken echter alsnog aan de regel voldoen en 936 mensen per direct van hun functie verwijderen. Eerder waren al 784 familieleden ontslagen door rechtbanken die het besluit van de CNJ niet hebben aangevochten.

Het nepotisme is een oude gewoonte van de Braziliaanse publieke sector. Duizenden baantjes, meestal gekwalificeerd als ‘vertrouwensfuncties’, worden zonder enige sollicitatieprocedure weggegeven aan familie en vrienden. Voor sommige lokale politici en magistraten is dit clientelisme de voornaamste machtsbron.

De Braziliaanse raad voor advocaten (OAB) noemt het besluit van het hooggerechtshof een belangrijke overwinning voor de Braziliaanse samenleving. “Maar de strijd gaat door”, zegt de vice-president van de OAB, “nu moeten we dezelfde regel invoeren voor de wetgevende en uitvoerende macht”.

Geen opmerkingen: