vrijdag, februari 03, 2006

BRAZILIË OVERWEEGT GROOT-BRITTANNIË TE PROCEDEREN IN ZAAK JEAN CHARLES

SÃO PAULO, 03/02/2006 - Een commissie van de Braziliaanse regering die in Londen het onderzoek naar de dood van Jean Charles de Menezes controleert, overweegt de zaak voor het Europese hof voor de Mensenrechten te brengen. De commissie bestudeert de optie voor het geval dat de Engelse justitie aan het eind van het onderzoek niemand bestraft in de gevoelige moordzaak. De Braziliaan Jean Charles werd in juli 2005 door de Scotland Yard doodgeschoten nadat hij ten onrechte was aangezien voor een zelfmoordterrorist.

De Braziliaanse afvaardiging maakt zich zorgen om het Engelse onderzoek omdat ze geen inzage krijgt in het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie IPCC naar de moordzaak. De IPCC beweert dat er staatsgeheimen in het rapport staan. De Engelse Justitie heeft in het verleden meerdere strafzaken tegen de politie onbestraft gelaten.

De Braziliaanse regering mag zelf geen proces beginnen aan het Europese hof, maar ze mogen wel de familie van Jean Charles sponsoren, als die besluit de Engelse regering voor het hof te dagen.

Geen opmerkingen: