donderdag, februari 16, 2006

COMMANDANT ‘SLACHTING VAN CARANDIRU’ VRIJGESPROKEN

SÃO PAULO, 16/02/2006 – Kolonel Uribatan Guimarães is in beroep vrijgesproken voor zijn rol in de ‘slachting van Carandiru’, zoals een bloedbad in de gelijknamige gevangenis in Brazilië bekend staat.. De kolonel had de leiding over de marechaussees die in 1992 een opstand in het gevangeniscomplex Carandiru op extreem gewelddadige wijze neersloegen. Toen de troepen van de kolonel klaar waren, lieten ze 111 gevangenen dood achter.

Met de vrijspraak draaide het gerechtshof van São Paulo een veroordeling van een lagere rechtbank om. In dat proces was de kolonel veroordeeld tot 632 jaar gevangenisstraf, maar volgens het hof had de rechter in dat proces de uitspraak van de jury verkeerd geïnterpreteerd. De jury zou hebben ingestemd met de these dat Uribatan Guimarães ‘strikte bevelen’ uitvoerde. Volgens het hof is dat onverenigbaar met zijn veroordeling voor excessief gebruik van geweld.

Overlevenden en mensenrechtenorganisaties noemen de uitspraak van het hof schandalig en wijzen unaniem op de straffeloosheid van de Braziliaanse politie. “Deze beslissing is een vrijbrief voor de politie om door te gaan met de excessen”, aldus Danilo Chamas van de inter-Amerikaanse NGO Fundação Interamericana de Direitos Humanos.

Niemand, noch de politici, noch de politieagenten, noch de kolonel, heeft ooit vastgezeten voor de slachtpartij in Carandiru. Uribatan Guimarães heeft het hele proces in vrijheid afgewacht en is nu zelfs lid van het congres van de staat São Paulo.

De kolonel verklaarde na afloop opgelucht te zijn. “We hebben mensen gered [in Carandiru]”, aldus Guimarães, “zonder onze interventie was het dodental misschien wel 20 keer hoger geweest”. De uitspraak van de kolonel staat in schrille tegenstelling tot de feiten: 102 van de 111 slachtoffers zijn omgekomen door schoten in de rug, nek of hoofd. Velen bevonden zich gewoon in hun cel.

Het openbaar ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hij is dood. Zaterdag in zijn appartament doodgeschoten, mogelijkerwijs met zijn eigen revolver en door zijn vriendin.