maandag, februari 13, 2006

LULA VRAAGT OM EINDE CONSENSUS IN DE WTO

SÃO PAULO, 13/02/2006 – De Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva vindt dat de beslissingen in de Wereld Handelsorganisatie (WTO) niet meer per consensus, maar door een meerderheid van de leden moeten worden genomen. “De politiek van consensus is fantastisch, maar het belemmert het echte debat. Met de consensus blokkeert één lid tussen de honderd elke onderhandeling”.

Lula deed de uitspraak aan het eind van een topontmoeting in het Zuid-Afrikaanse Pretoria, waar onder anderen de Engelse premier Tony Blair aanwezig was. De Braziliaanse president wilde in het kader van de onderhandelingen voor de Doha-ronde in de WTO een topontmoeting regelen tussen de leiders van de G-8, de groep van sterkst ontwikkelde landen en Rusland, en de G-20, een coalitie van ontwikkelingslanden die vecht voor een liberalisering van de landbouw, aangevoerd door Brazilië. Het is Lula echter niet gelukt om een formele toezegging te krijgen van de Engelse premier.

De onderhandelingen binnen de WTO voor verdere handelsliberalisatie zijn vastgelopen op de onwil van de Europese Unie om de landbouwsubsidies af te breken en te snijden in tarieven voor agrarische producten. De Europeanen eisen concessies van de ontwikkelingslanden in de industrieën en dienstensector.

Geen opmerkingen: