dinsdag, januari 31, 2006

PUBLIEKE SCHULD BRAZILIË BEREIKT ÉÉN BILJOEN

SÃO PAULO, 31/01/2006 - Ondanks een record besparing op de begroting heeft de publieke schuld van Brazilië(de schuld van de federale overheid, deelstaten, gemeentes en staatsbedrijven) de magische grens van één biljoen real doorbroken, dat komt overeen met ongeveer 370 miljard euro. Een biljoen is 1000 miljard, ofwel een één met twaalf nullen.

De Braziliaanse overheid heeft in 2005 95,5 miljard real bespaard om aan de renteverplichtingen te kunnen voldoen. Bij lange na niet voldoende. De rentebetalingen bereikten in 2005 8% van het Bruto Nationaal Product, ofwel 157,1 miljard real, waarmee de schuld van de overheid met meer dan 60 miljard real gestegen is.

Het beheer van de publieke schuld in Brazilië is met stip het grootste dilemma van de Braziliaanse economie. Om de inflatie onder controle te houden en internationale investeerders aan te trekken moet de centrale bank hoge rentes vaststellen. De reële rentestand van Brazilië is momenteel zelfs de hoogste ter wereld (12%.)

Deze exorbitante hoge rentestand legt echter grote druk op de Braziliaanse economie: de overheid is verplicht te snijden in lopende uitgaven en investeringen, zoals in onderwijs en gezondheidszorg, om de schuld niet uit de hand te laten lopen, Braziliaanse bedrijven moeten zeer duur lenen voor expansie en innovatie en de export wordt bemoeilijkt doordat de Braziliaanse real overgewaardeerd wordt. Om de monetaire stabiliteit te handhaven, kortom, verstikt Brazilië de economische groei op de korte en de lange termijn.

En fundamenteel wordt het probleem niet opgelost. De record besparingen van de overheid slagen er slechts in om de publieke schuld stabiel te houden in relatie tot het BNP. In 2004 bedroeg de publieke schuld 51,67% van het BNP. In 2005 realiseerde de overheid met haar besparingen een weinig spectaculaire verbetering: de schuld in relatie tot het BNP daalde met 0,2 promille punten naar 51,65%. In Brazilië noemen ze dat ‘ijs drogen’, ofwel dweilen met de kraan open.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een schuld van 51% t.o.v. het BNP is zo slecht nog niet. Wel is het zorgwekkend als de vooruitzichten niet goed zijn en de rentekosten onbetaalbaar worden. Dan zal op een gegeven moment de bom barsten. Zie het Argentinie scenario van een paar jaar geleden

louis zei

Roger schreef:
> Een schuld van 51% t.o.v. het BNP >is zo slecht nog niet. Wel is het >zorgwekkend als de vooruitzichten >niet goed zijn en de rentekosten >onbetaalbaar worden.

Het gaat er niet zozeer om hoe hoog de schuld is, maar wat ie kost.
Nederland zit ook zo rond 50% van het BNP, maar wel tegen een veel veel lagere rente.

louis zei

Ben ik nog een keer.
Het handhaven van die extreem hoge rente is natuurlijk verdacht, maar het lijkt erop dat deze
er vooral is om het buitenland te verleiden haar dollars in reais om te zetten (wat goed lukt)
en hiermee vervolgens de buitenlandse schuld af te lossen.
Blijft een niet te beheersen schuld in reais over tegen een extreem hoge rente, waardoor men aan afbetalen niet toekomt en de schuld alleen maar zal groeien, tenzij........ men daarna volgens oud gebruik de geldpers wat overuren laat draaien.
Okay, niet goed voor de koers van de real, maar het probleem van de schuld was groter en is opgelost.