zaterdag, januari 14, 2006

PETROBRAS NEEMT GENOEGEN MET LAGERE WINSTEN IN BOLIVIA

SÃO PAULO, 14/01/2006 - De Braziliaanse energiemaatschappij Petrobras heeft verklaard genoegen te nemen met lagere winsten in Bolivia. “Lagere winst is beter dan geen winst”, aldus de directeur van het Braziliaanse staatsbedrijf. De uitspraak komt nadat Evo Morales, de gekozen president van Bolivia, op bezoek in Brazilië heeft gezegd dat de contracten met energiebedrijven zullen worden gerespecteerd, maar dat de bedrijven verplicht zullen zijn een partnerschap aan te gaan met de Boliviaanse regering.

Hoe dat partnerschap precies in zijn werk zal gaan is niet duidelijk. Zeker is dat energiebedrijven meer belasting zullen moeten betalen over het Boliviaanse gas. Een nieuwe wet verhoogt de belastingen over het gas van 18% tot 50%..

Brazilië is voor 50% van zijn gasconsumptie afhankelijke van Bolivia en Petrobras bezit meer dan 1,5 miljard dollar aan investeringen in het buurland. Toegang tot het Boliviaanse gas is daarom van strategisch belang. Maar ook Bolivia kan niet zonder Brazilië. Als het continentale land als afnemer wegvalt heeft Bolivia de infrastructuur niet om het gas aan andere landen te verkopen.

Nationalisatie van de gasreserves was één van de voornaamste punten in de succesvolle campagne van de cocaleiro Evo Morales, de eerste indiaan die is gekozen als president van Bolivia. Op bezoek in Brazilië vleide hij de Braziliaanse president door te zeggen dat Lula de leider is van Latijns Amerika en dat hij hem beschouwt als een ‘raadgever’.

Geen opmerkingen: