dinsdag, januari 10, 2006

AANVOERDER VN-TROEPEN IN HAÏTI DOOD

SÃO PAULO, 09/01/2006 - De Braziliaanse generaal Urano Bacellar is zaterdag dood aangetroffen is zijn hotelkamer in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Bacellar had de leiding over de VN-troepen die de orde proberen te handhaven in het straatarme Haïti nadat president Jean Bertrand Aristide is afgezet in 2004. Volgens bronnen binnen de VN duidt alles erop dat de generaal zelfmoord heeft gepleegd.

De dood van Bacellar komt op een uiterst gevoelig moment, enkele weken voor de verkiezingen die gepland zijn voor 7 februari. De Haïtianen zouden eigenlijk al in november naar de stembus gaan, maar omdat een regelmatig verloop niet kon worden gegarandeerd, zijn de verkiezingen al herhaaldelijke keren uitgesteld.

De Braziliaanse regering staat erop dat Brazilië de leiding handhaaft over de VN-troepen in Haïti. Voor president Lula is het avontuur in het Caribische land een prestige kwestie geworden. Brazilië wil met de militaire actie haar rol als regionale macht onderstrepen en haar kandidatuur voor een permanente zetel in VN-veiligheidsraad kracht bijzetten.

Geen opmerkingen: