maandag, januari 30, 2006

"GEEN DAG GAAT VOORBIJ ZONDER DAT WIJ EEN HAITIAAN DOODSCHIETEN"

SÃO PAULO, 30/01/2006 - Een lange reportage in de Braziliaanse krant Folha de São Paulo schetst een onthutsend beeld van de dagelijkse realiteit in Haïti. Het Caribische land is sinds 2004 steeds verder in de chaos afgezakt nadat gewapende bendes de democratisch gekozen president, Jean-Bertrand Aristide, hebben verdreven. Aan de hand van verklaringen, foto’s en video’s van acht Braziliaanse soldaten die gestationeerd waren in Haiti als onderdeel van de VN-vredesmissie Minustah, toont de krant echter dat de situatie nog veel erger is dan al werd vermoed.

Voor de soldaten, die niet met hun naam in de krant wilden, geeft de titel ‘vredesmissie’ een verkeerde indruk van wat ze in Haïti doen. “Het lijkt wel of die naam is bedacht om de mensen in Brazilië gerust te stellen”, zegt één soldaat, “maar in werkelijkheid gaat er geen dag voorbij dat de VN-troepen niet een Haitiaan doden in vuurgevechten. Ik zelf heb er zeker twee gedood”

De soldaten ondersteunen hun verklaringen met een lading gruwelijke foto’s en video’s: lijken die weken op straat liggen terwijl ze door straathonden uit elkaar worden gescheurd; onthoofde lichamen, een wreed gebruik van de lokale bendes, die als straatvuil rotten in de goot. Een onthutsend videofragment laat zien hoe een man op straat doodbloedt terwijl de VN-troepen niets anders doen dan de scène filmen vanuit hun pantserwagen. De militairen durven hun wagen niet te verlaten omdat ze een hinderlaag vrezen en bovendien vervoeren ze geen medisch personeel.

Ook uit een lang artikel in de New York Times blijkt dat de situatie in Haïti kritiek is. De enorme sloppenwijk Cité Soleil in de hoofdstad Port-au-Prince is volledig onder controle van gewapende bendes. Alleen al in de hoofdstad worden er 12 mensen per dag ontvoerd. De politie is corrupt en schiet op klaarlichte dag mensen af en de interim regering arresteert politieke tegenstanders zonder aanklacht.

In dit scenario moeten er in het land op 7 februari democratische verkiezingen worden gehouden, als de interim regering tenminste niet besluit de verkiezingen voor de zoveelste keer uit te stellen. De leider in de peilingen is immers hun politieke vijand en Aristide-aanhanger Rene Préval.

De VN-troepen onder leiding van Brazilië zijn voorlopig niet bevrijd van het wespennest Haïti. De soldaten troosten zich met de Haitiaanse nationale drank: “rum Barbancourt is een heilige remedie tegen de heimwee”.

Lees ook: AANVOERDER VN-TROEPEN IN HAÏTI DOOD

Geen opmerkingen: