maandag, januari 16, 2006

KINDERSTERFTE BRAZILIAANSE INDIANEN VERDUBBELT IN DRIE JAAR

SÃO PAULO, 16/01/2006 - Een studie van het Braziliaanse ministerie voor gezondheidszorg heeft aangetoond dat de kindersterfte onder indianen tussen 2000 en 2003 is verdubbeld. Één op elke vijf sterfgevallen onder Braziliaanse indianen betreft inmiddels een kind jonger dan 12 maanden. Het sterftecijfer onder indianenbabi’s is vijf keer hoger dan onder blanke Brazilianen.

“Er moeten maatregelen worden genomen anders loopt het voortbestaan van de indianenbevolking ernstig gevaar”, aldus Ana Luiza Beierenbach, een onderzoeker voor het ministerie voor gezondheidszorg. Sinds de ontdekking van de nieuwe wereld is de oorspronkelijke bevolking van Brazilië zo goed als gedecimeerd. In 1492 leefden naar schatting 5 miljoen indianen in het gebied dat nu Brazilië heet, nu zijn het niet meer dan 450.000.

De overgebleven Braziliaanse indianen kampen met een heel spectrum aan problemen die hun levens bedreigen. Een paar van de ernstigste zijn verdringing van hun land door oprukkende steden en landbouwexploitatie, armoede en ondervoeding en zeer hoge zelfmoordcijfers door sociale ontwrichting.

Geen opmerkingen: