woensdag, januari 11, 2006

ABN AMRO EXPLICIET GENOEMD IN BRAZILIAANS CORRUPTIESCHANDAAL

SÃO PAULO, 11/01/2006 - In een vandaag verschenen artikel in de invloedrijke Braziliaanse krant Folha de São Paulo wordt de Braziliaanse dochter van de ABN AMRO bank, Banco Real, expliciet genoemd in een groot corruptieschandaal dat Brazilië al sinds mei vorig jaar in zijn greep houdt. In het corruptieschema zou de PT, de regeringspartij van president Luis Inácio Lula da Silva, parlementariërs miljoenen hebben betaald in ruil voor steun in het congres.

Een parlementaire enquêtecommissie die het schandaal onderzoekt, kan de herkomst of bestemming van 6 miljard Braziliaanse real (+/- 2,2 miljard euro) op rekeningen van Banco Real niet achterhalen. De rekeningen behoren tot personen of bedrijven die direct betrokken zijn bij het corruptieschandaal en waarvan het bankgeheim is opgeheven. De bankgegevens die Banco Real aan de enquêtecommissie heeft overgedragen, zijn echter incompleet.

In een reactie aan de krant Folha de São Paulo zegt Banco Real dat 1% van de opgestuurde informatie inderdaad niet volledig is. “De bank zoekt deze 1% aan ontbrekende informatie nog steeds uit en zodra het onderzoek is afgerond, zal het worden overgedragen aan de enquêtecommissie”, aldus het bericht van Banco Real.

Geen opmerkingen: