vrijdag, januari 13, 2006

DE PRESIDENTIËLEN: GERALDO ALCKMIN

In october 2006 zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië. Vorig jaar leek de herverkiezing van de huidige president Luis Inácio Lula da Silva een gegeven, maar inmiddels heeft een groot corruptieschandaal de regering van de arbeiderspresident door het slijk gehaald en ruiken zijn politieke tegenstanders dat de groen-gele presidentsband voor het grijpen is. Wie gaan het in oktober met elkaar uitvechten?

Dit is het eerste deel in een serie profielen van de mogelijke presidentskandidaten. De eerste gegadigde: gouverneur van São Paulo Geraldo Alckmin.
2006 was voor de huidige burgemeester van São Paulo José Serra al uitgepland: campagne voeren om zich in oktober te revancheren op de schaamteloos verloren presidentsverkiezingen in 2002. En ditmaal zou alles anders zijn. Zijn tegenstander is immers versleten door 4 jaar regeren en besmeurd door een corruptiegezwel binnen de eigen gelederen. Maar dan komt zo’n snotneus van je eigen partij roet in het eten gooien.

Want de huidige gouverneur van São Paulo Geraldo Alckmin zegt het sinds deze week onomwonden: hij is de ‘natuurlijke’ presidentskandidaat voor de PSDB en José Serra moet zijn burgemeestersmandaat voor de stad São Paulo gewoon uitzitten, dat heeft hij immers beloofd. En dat mandaat loopt tot 2008.

Geraldo Alckmin is zijn hele werkende leven al in de politiek actief. Op zijn 19de werd hij al verkozen als gemeenteraadslid in zijn geboortestad Pindamonhangaba in de staat São Paulo. Iets wat overigens meer te maken heeft met zijn achternaam, Alckmin, dan met zijn uitzonderlijke politieke kwaliteiten op jonge leeftijd.

Sindsdien is hij gestaag gestegen in het politieke leven. In 1994 wordt hij vice-gouverneur van de staat São Paulo en wanneer Mario Covas in 2001 overlijdt, wordt hij gouverneur van de rijkste en dichtstbevolkte staat van Brazilië. Een ideale springplank voor het presidentschap.

Alckmin vertegenwoordigt de rechterkant van de PSDB. Hij is verklaard katholiek en moreel conservatief in zaken als abortus en drugs. Economisch is hij liberaal en voorspelbaar. Als hij eventueel gekozen wordt zal hij weinig veranderen aan het beleid van het ministerie van financiën en de centrale bank: fiscale soberheid gecombineerd met een restrictief monetair beleid.

Zijn grootste verschil met José Serra is dat hij niet wordt gezien als een stijve en arrogante man die alle beslissingen naar zich toetrekt en ondergeschikten er van langs geeft als alles niet precies gebeurt zoals hij het wil. Alckmin is een man die delegeren kan, Alckmin is een man die vleien kan.

Vooralsnog staat José Serra voor op Alckmin in de nationale peilingen. De voorstanders van Alckmin laten echter geen gelegenheid passeren om te benadrukken dat dat voornamelijk te danken is aan de relatieve onbekendheid van de gouverneur buiten de staat São Paulo. In São Paulo verslaat Alckim zowel José Serra als de lamgeslagen, maar zeker niet uitgetelde, President Luis Inácio Lula da Silva.

De PSDB besluit pas in maart wie hun presidentskandidaat wordt, Serra of Alckmin. Maar José Serra kenende, zal hij zich in zijn burgemeesterskantoor opvreten van irritatie om het brutale optreden van zijn partijgenoot. De ‘natuurlijke’ presidentskandidaat, dat is immers hij en niemand anders.

Volgende week in de presidentiëlen: José Serra

Geen opmerkingen: