maandag, januari 23, 2006

BRAZILIË UIT SCHERPE KRITIEK OP DE VERENIGDE STATEN

SÃO PAULO, 23/01/2006 – De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim heeft in een interview aan de krant Folha de São Paulo scherpe kritiek geuit op de Verenigde Staten. De VS hebben onlangs de verkoop geblokkeerd van 36 militaire trainingsvliegtuigen van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer aan Venezuela. De minister noemt de Amerikaanse maatregel ‘absurd’.

In het interview zegt Amorim dat de vliegtuigen geen militaire dreiging vertegenwoordigen en dat er in geen enkel internationaal forum sancties lopen tegen het Venezuela van Hugo Chávez. De slechte verstandhouding tussen de VS en Venezuela is volgens de minister “hun probleem”. “We willen en verlangen een goed dialoog tussen de VS en Venezuela, maar [deze maatregel] is tegen ons zere been”. Amorim sluit niet uit dat Brazilië het Amerikaanse veto zal aanvechten in internationale organisaties als de World Trade Organization (WTO.)

De VS hebben de verkoop van de vliegtuigen geblokkeerd omdat Embraer deels gebruik maakt van Amerikaanse technologie. De Venezolaanse president Hugo Chávez is openlijk vijandig tegen de politiek van de Amerikanen en de VS, van hun kant, verhullen nauwelijks dat ze Chávez verwijderd willen zien. In 2002 had een mislukte coup tegen de Venezolaanse president de stilzwijgende goedkeuring van de Amerikanen.

Geen opmerkingen: