vrijdag, maart 03, 2006

SERRA VERKLAART ZICH KOMENDE DAGEN KANDIDAAT

SÃO PAULO, 03/03/2006 – De burgemeester van São Paulo José Serra zal zich de komende dagen officieel melden als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van Brazilië, dat staat in een vandaag verschenen artikel van de krant O Globo. Serra werd al maanden onder druk gezet om zijn kandidatuur openlijk te verklaren. De burgemeester stelde echter zolang mogelijk uit, omdat hij liever ‘gevraagd’ zou worden door de PSDB, de belangrijkste oppositiepartij, om de strijd aan te gaan tegen de zittende president Luis Inácio Lula da Silva. Daarmee zou de partij eenheid uitstralen, aldus Serra.

Die optie werd met het verstrijken van de tijd echter steeds minder waarschijnlijk omdat Serra binnen de PSDB op agressieve wijze wordt uitgedaagd door de gouverneur van São Paulo, Geraldo Alckmin. De gouverneur stelt zich al maanden op als de ‘natuurlijke’ kandidaat voor het presidentschap en zegt dat Serra zijn burgemeestersmandaat voor de stad São Paulo, dat loopt tot 2008, gewoon dient uit te zitten.

Wie de kandidaat voor de PSDB wordt in de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2006 is nog steeds niet beklonken en de interne strijd splijt de partij in tweeën. Maar de geïnformeerde gokker zet in op Serra. Hij heeft de voorkeur van zijn partijtop, die een beslissende stem in het proces heeft, in de peilingen is hij de enige die een kans maakt om Lula te verslaan en de gedoodverfde coalitiepartij van de PSDB, het rechtse PFL, heeft liever Serra als kandidaat dan Alckmin.

De onderlinge strijd in de PSDB heeft president Lula in de kaart gespeeld. Al maanden voert hij in zijn eentje campagne terwijl zijn tegenstanders onderling kibbelen over de kandidatuur. Enkele maanden geleden had de president een achterstand op José Serra in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2006 maar inmiddels heeft Lula in alle peilingen weer een voorsprong genomen.

Geen opmerkingen: