vrijdag, maart 31, 2006

RAPPORT BEVESTIGT ‘MENSALÃO’, MAAR SPAART LULA

SÃO PAULO, 31/03/2006 – Het voorlopige rapport van één van de parlementaire enquêtecommissies die het corruptieschandaal in het Braziliaanse politieke bestel onderzoeken, bevestigt dat de regeringspartij Partido dos Trabalhadores (PT) parlementariërs van de coalitie heeft omgekocht. Het rapport spaart echter de Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva en acht niet bewezen dat hij betrokken of nalatig was in de ‘mensalão’ (grote maandelijkse), zoals het schandaal bekend is geworden in de Braziliaanse media.

Het corruptieschandaal barstte juni vorig jaar los toen het congreslid Roberto Jefferson aan de krant Folha de São Paulo verklaarde dat de PT parlementariërs maandelijks 30.000 Braziliaanse real (+/- 10.000 euro) betaalde in ruil voor steun in het congres. Jefferson kon het weten omdat hij zelf aan de ontvangende kant van de betaalstaat stond.

Toen de illegale geldoverdrachten niet meer ontkend konden worden, beweerde de PT bij monde van haar toenmalige penningmeester Delúbio Soarez dat het geld was bedoeld om ‘ongeboekte’ campagneschulden af te betalen, aldus het eufemisme voor het gebruik van illegale schaduwfondsen tijdens verkiezingscampagnes. De perceptie is dat het gebruik van schaduwfondsen minder erg is omdat nagenoeg alle Braziliaanse partijen hun verkiezingscampagnes op deze wijze financieren.

Het excuus ‘we deden wat iedereen deed’ is echter door het voorlopige rapport naar de prullenmand verwezen. De overdrachten waren wel degelijk bedoeld om de politieke steun van parlementariërs te kopen en de PT heeft daarvoor bovendien miljoenen afgeroomd van Braziliaanse staatsbedrijven en pensioenfondsen. Het rapport wijst José Dirceu, voormalig kabinetschef en rechterhand van president Lula, aan als de architect van het corruptieschema, maar laat in het midden of de president zelf van de corruptie in zijn eigen regering op de hoogte was.

De leden van de parlementaire enquêtecommissie moeten het rapport nog goedkeuren. Omdat er dit jaar presidentsverkiezingen zijn in Brazilië is het document zeer politiek beladen. Het is twijfelachtig of het rapport in zijn huidige vorm wordt goedgekeurd. De commissie is in tweeën gespleten. De leden van de oppositie willen niet dat Lula gespaard wordt in het eindrapport en de regeringspartijen vinden de conclusies zoals die er nu staan al veel te ver gaan.

Geen opmerkingen: