vrijdag, maart 24, 2006

LULA OVERWEEGT VERVANGERS VOOR ZIJN TOPMINISTER

SÃO PAULO, 24/03/2006 – In het openbaar steunt Luis Inácio Lula da Silva zijn minister van Financiën, maar in privé-kringen weegt de Braziliaanse president inmiddels de namen van vervangers voor zijn belangrijkste man, Antonio Palocci. Dat staat vandaag in de krant Folha de São Paulo. De naam die het sterkst naar voren treedt is die van Guido Mantega, de brave directeur van de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES. In dat geval “zal Lula de nieuwe minister van Financiën zijn”, tekent de belangrijkste Braziliaanse krant op uit de mond van een niet nader genoemde ‘minister’.

De positie van Antonio Palocci, de architect van het conservatieve economische beleid van de regering Lula, lijkt onhoudbaar te zijn geworden door steeds krachtigere verdenkingen van corruptie. De Braziliaanse oppositiepartijen, die vroeger de minister en zijn beleid altijd ondersteund hebben, vragen inmiddels luidkeels om het vertrek van de Palocci. Daarmee willen ze president Lula schaden voor de komende presidentsverkiezingen van Brazilië in oktober.

Als Palocci vertrekt, dan is de regering Lula in één jaar tijd volledig ontmanteld. Meteen na het uitbreken van het corruptieschandaal, dat het Braziliaanse politieke bestel nog steeds in zijn greep houdt, is de politieke arm van de regering afgesneden, toen Lula’s kabinetschef en politieke articulator José Dirceu moest aftreden. Nu dreigt ook de economische arm geamputeerd te worden. Of het hoofd het dan overleefd in de verkiezingen van oktober is maar de vraag.

Geen opmerkingen: