woensdag, maart 08, 2006

LEGER BEZET ÉÉN VOOR ÉÉN SLOPPENWIJKEN RIO

SÃO PAULO, 08/03/2006 – De sloppenwijken van Rio de Janeiro worden één voor één door troepen van het Braziliaanse leger bezet. Sinds vorige week patrouilleren meer dan 1.500 manschappen door negen verschillende favelas. Aanleiding voor de bezetting is de diefstal uit een kazerne van tien geweren en een pistool. Het leger zegt niet uit de sloppenwijken te vertrekken totdat de wapens worden gevonden en sluit niet uit dat meer sloppenwijken in de actie zullen worden betrokken.

De legale basis voor de actie is een wet die het leger het recht geeft misdaden te onderzoeken die gepleegd zijn op militaire bases. Via het zogenoemde Politioneel Militair Onderzoek (Inquérito Policial Militar, IPM) mag het leger ook buiten de kazernes zoeken naar ontvreemd materiaal. Het leger mag ook huizen doorzoeken, mits het hiervoor een huiszoekingsbevel heeft. Woordvoerders van de militairen beweren dat alleen ‘verdachte’ huizen worden doorzocht.

De bezetting van het leger heeft inmiddels al aan één bewoner het leven gekost. Een zestienjarige jongen werd in een vuurgevecht tussen lokale bendes en de militairen twee keer in de borst geraakt en overleed ter plekke. Volgens bewoners verwarden de militairen de paraplu van de jongen met een geweer. Het leger ontkent verantwoordelijk te zijn voor het dodelijke slachtoffer en legt de schuld bij de drugsbendes.

De Braziliaanse publieke opinie lijkt de actie van het leger te steunen. Lezers van de kranten O Globo en O Dia hebben via online-enquêtes massaal hun fiat uitgesproken over de militaire operatie. Één lezer zegt zelfs dat wat hem betreft de bezetting permanent moet zijn.

De sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn, nog meer dan in andere grote steden in Brazilië, gebieden geworden waar de Brazilaanse staat de controle over is kwijtgeraakt. Door jarenlange verwaarlozing en disrespect hebben drugsbendes een steeds grotere greep gekregen op de lokale bevolking van de favelas. Voor veel Brazilianen staat daarom een bewoner van een sloppenwijk gelijk aan een crimineel.

In lijn met deze mentaliteit neemt de politie het niet zo nauw met de burgerrechten van de favelados, die gevangen lijken tussen de willekeur van de drugsbendes en het brute optreden van een vijandig politieapparaat.

Geen opmerkingen: