woensdag, maart 22, 2006

HAUSSE BRAZILIAANSE REAL TEN EINDE

SÃO PAULO, 22/03/2006 – De stormachtige vlucht van de Braziliaanse nationale munt, de real, ten opzichte van de dollar en de euro lijkt onderbroken. De dollar is de laatste drie dagen al 3,03% gestegen ten opzichte van de real en sloot gisteren op R$ 2,172. Een paar belangrijke factoren doen vermoeden dat het dit keer niet om een simpele fluctuatie gaat maar om een omkering van de trend.

Om te beginnen voert de Braziliaanse centrale bank een omgekeerde rentepolitiek dan haar tegenhangers in de VS en de Eurozone. Hoewel Brazilië nog steeds een exorbitant hoge rentestand hanteert (16,5%) is de verwachting dat de centrale bank op de korte en middenlange termijn niet zal tornen aan haar beleid van geleidelijke renteverlaging. Dit staat in tegenstelling tot wat in de ontwikkelde economieën gebeurt waar alle centrale bankiers besluiten om de financiële riem aan te trekken. De pessimistische toon gisteren van de president van de FED, Ben Bernanke, geeft een indicatie dat de periode van rentestijgingen in de VS niet ten einde is.

Bovendien doen er in Brazilië hardnekkige geruchten de ronde dat de centrale bank van plan is de regels voor valutahandel te veranderen om speculatieve bewegingen tegen te gaan. De geruchten winnen aan kracht omdat de centrale bank de laatste maand nauwelijks nog gebruik maakt van haar traditionele instrument voor beïnvloeding van de koers van de real, het kopen van dollars in de futuresmarkt. Volgens Luiz Roberto Monteiro van de Braziliaanse broker Souza Barros hebben veel instellingen in afwachting van de nieuwe regels hun posities in de Braziliaanse real volledig afgebouwd.

Of de daling van de Braziliaanse real ook op de lange termijn doorzet is echter maar de vraag. Het structurele handelsoverschot van de Braziliaanse economie veroorzaakt een permanente opwaartse druk. Bovendien kan de Braziliaanse centrale bank, die zelfs voor de standaarden van het metier conservatief is, zomaar besluiten om de rentes weer te doen stijgen als de inflatie in Brazilië dreigt op te lopen.

Geen opmerkingen: