dinsdag, maart 14, 2006

ALCKMIN WORDT LULA’S TEGENSTANDER IN PRESIDENTSVERKIEZINGEN

SÃO PAULO, 14/03/2006 – De PSDB, de belangrijkste Braziliaanse oppositiepartij, heeft vandaag na een impasse van meer dan drie maanden haar kandidaat naar voren geschoven voor de presidentsverkiezingen van 2006. De huidige gouverneur van São Paulo, Geraldo Alckmin, gaat het in oktober opnemen tegen de zittende president van Brazilië, Luis Inácio Lula da Silva. Daarmee heeft de gouverneur, enigszins verassend, de interne strijd binnen de PSDB gewonnen van de burgemeester van São Paulo, José Serra.

De vraag wie de presidentskandidaat zou worden voor de PSDB, spleet de partij al sinds eind december in tweeën. José Serra, de sterkste man in de peilingen, wilde zich alleen kandidaat stellen als de partij unaniem een beroep op hem zou doen om de handschoen op te nemen tegen Lula. Alleen zo kon hij zijn opgave van het burgemeestersmandaat van São Paulo legitimeren, dat nog loopt tot en met 2008. Geraldo Alckmin weigerde echter obstinaat om zijn kandidatuur op te geven en wilde het pleit via voorverkiezingen beslecht zien.

Het feit dat Lula zich steeds verder herstelde in de peilingen heeft de positie van Serra verder verzwakt. Het risico dat Serra de belangrijkste stad van Brazilië zou opgeven om uiteindelijk met lege handen achter te blijven werd daarmee te groot. De partijtop, die de eerste maanden van het jaar de burgemeester steunde, is deze week achter de kandidatuur van de gouverneur Geraldo Alckmin gaan staan. In een onmogelijke positie gemanoeuvreerd, gaf José Serra vanochtend zijn kandidatuur op.

Geraldo Alckim vertegenwoordigt de rechterkant van de PSDB. Hij wordt gezien als een bekwame bestuurder maar heeft, tot nu toe, geen coherente visie gepresenteerd over Brazilië. Vandaag liet hij weinig twijfel over welke snaar hij gaat bespelen tijdens de verkiezingscampagne: “Brazilië heeft genoeg van de corruptie”, aldus de gouverneur in een duidelijke verwijzing naar het corruptieschandaal waarin de regering Lula is verzand.

Geen opmerkingen: