dinsdag, maart 14, 2006

LIBANESE TERRORISME-VERDACHTE AANGEHOUDEN IN SÃO PAULO

SÃO PAULO, 14/03/2006 – De politie van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo heeft eergisteren de Libanese Rana Abdel Rahim Koleijat gearresteerd. Rana wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dodelijke aanslag op de Libanese premier Rafik Hairiri.in 2005. De Libanese econome is tevens hoofdverdachte in één van de grootste zwendels uit de Libanese geschiedenis. Verschillende Libanese banken zouden door Rana in totaal 1,2 miljard dollar lichter zijn gemaakt. De Libanese politie denkt dat dit geld is gebruikt om de Hezbollah te financieren.

In principe had de Braziliaanse politie van Interpol alleen een opsporingsverzoek gekregen voor de Libanese. Volgens de Braziliaanse politie is Rana echter uiteindelijk gearresteerd omdat ze de politieagenten die haar zochten 200 duizend dollar aan smeergeld heeft aangeboden. “Toen onze agenten haar benaderden (…) zei ze: ‘Ik heb U$ 50 duizend, 100 duizend, 200 duizend, laat me gaan’”, aldus commissaris Nicanor Nogueira Branco. De advocaat van de Rana zegt dat het om een misverstand gaat: “mijn cliënte begreep niet wat door de agenten werd gezegd, dus kon ze hen ook geen geld aanbieden”.

De dood van Rafic Hairiri in februari 2005 stortte Libanon in een grote politieke crisis die na massale protesten leidde tot het vertrek van de Syrische troepen uit het land. Voorlopige rapporten van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties wijzen op Syrische betrokkenheid bij de aanslag.

Geen opmerkingen: