woensdag, maart 15, 2006

DRUGSBENDES GEVEN WAPENS TERUG AAN BRAZILIAANS LEGER

SÃO PAULO, 15/03/2006 – Het Braziliaanse leger heeft de wapens die twee weken geleden uit een kazerne zijn gestolen terug gekregen van de lokale drugsbendes. Sinds de diefstal van tien geweren en één pistool hield het leger met meer dan 1.500 manschappen verschillende sloppenwijken in Rio de Janeiro bezet. Alle troepen hebben inmiddels de sloppenwijken verlaten, maar volgens de Braziliaanse Vice-president José Alencar kan het leger op elk moment terugkeren als de staat van Rio de Janeiro daar om vraagt.

Volgens de krant Folha de São Paulo zijn de wapens teruggegeven na onderhandelingen met de beruchte drugsfactie O Comando Vermelho. De drugsbende eiste als wederdienst dat alle troepen vertrokken uit de sloppenwijken, omdat de aanwezigheid van het leger de drugshandel verstikte. Het leger ontkent categorisch een deal te hebben gesloten met de drugshandelaren. “Het leger sluit geen akkoorden met criminelen”, aldus generaal Domingos Curado.

De rechtmatigheid van de militaire actie in de sloppenwijken is dubieus. Het leger is ingezet tegen de lokale bevolking zonder dat de noodtoestand is uitgeroepen of dat de staat van Rio de Janeiro daar expliciet om vroeg. Volgens sommige bronnen zijn er tenminste 16 doden gevallen bij de militaire operatie.

Lees ook: Leger bezet één voor één sloppenwijken Rio

Geen opmerkingen: