maandag, maart 06, 2006

BRAZILIAANS LEGER OMSINGELT SLOPPENWIJKEN

SÃO PAULO, 06/03/2006 – Zes sloppenwijken in Rio de Janeiro worden al drie dagen door het Braziliaanse leger omsingeld. Auto’s en personen worden bij de ingangen naar de Favela’s doorzocht door meer dan 600 manschappen in volle oorlogsuitrusting. Het leger wordt tegen de eigen bevolking ingezet zonder dat de noodtoestand is uitgeroepen of de federale regering zich überhaupt over de zaak heeft uitgesproken.

Aanleiding voor de actie van het leger is de diefstal door gemaskerde mannen van 10 geweren en één pistool in een kazerne van Rio de Janeiro. De militairen hebben orders de sloppenwijken te bezetten totdat de ontvreemde wapens worden gevonden. De collectieve straf tegen de sloppenwijkbewoners wordt gebaseerd op het feit dat de hoofdverdachte voor de diefstal een soldaat is die in de sloppenwijken woont.

Vanochtend hebben drugsbendes in een wraakactie een huisgemaakte granaat naar een blokkade geworpen. Het explosief ontplofte op enige afstand van de militairen en niemand raakte gewond.

De meeste bewoners weigeren zich uit te spreken over de situatie in hun wijk. Velen spreken echter met hun voeten en verlaten de belegerde favela’s. “Ik ga een paar dagen bij familie slapen”, aldus een bewoner.

Geen opmerkingen: