donderdag, maart 02, 2006

HUGO CHÁVEZ WINT CARNAVAL RIO

SÃO PAULO, 02/03/2006 – De sambaschool Vila Isabel mag zich kronen als de kampioen van het carnaval van 2006. De prestigieuze competitie tussen de sambascholen is het belangrijkste evenement van het carnaval in Rio de Janeiro. De overwinning mag voor een groot deel worden toegeschreven aan de Venezolaanse president Hugo Chávez die via de olie- en gasbedrijf PDVSA één miljoen Braziliaanse real heeft gedoneerd aan de sambaschool.

De schenking van Chávez was niet vrijblijvend. De winnende processie was een onverhulde verheerlijking van Simon Bolivar, de Zuid-Amerikaanse revolutionair die het continent wilde verenigen en waarop Hugo Chávez zich zegt te inspireren. Officieel was het thema van de Vila Isabel de ‘latijnsheid’ van de Zuid-Amerikaanse volkeren. Deze ‘latijnsheid’ werd echter onder anderen gesymboliseerd door een meer dan tien meter hoog beeld van Bolivar. Aanhangers van de school zwaaiden in het publiek met Venezolaanse vlaggen.

De sambascholen maken elk jaar een spectaculaire gang langs een speciaal hiervoor ontworpen stadion (de sambódromo) om uit te maken wie de felbegeerde trofee mee naar huis mag nemen. De scholen worden door een jury onder anderen gekeurd op muziek, choreografie, kostuums en ritme. De presentaties zijn gelardeerd met speciale effecten (en halfnaakte vrouwen).

Het gebruik van de sambascholen voor politieke propaganda is geen uitzondering, zeker niet in een verkiezingsjaar. De presentaties worden voor maanden voorbereid en kosten miljoenen. Sponsors van allerlei pluimage zijn maar al te graag bereid om geld in de scholen te steken in ruil voor invloed in de uitvoering.

Geen opmerkingen: