dinsdag, maart 21, 2006

PALOCCI WANKELT

SÃO PAULO, 21/03/2006 – De positie van de Braziliaanse minister van financiën Antonio Palocci lijkt onhoudbaar te zijn geworden. De minister is al maanden het doelwit van ernstige beschuldigingen in een corruptieschandaal dat de Braziliaanse regering sinds mei vorig jaar verlamt. De druppel die de emmer doet overlopen is de illegale breuk van het bankgeheim van een belangrijke getuige tegen Palocci.

De conciërge Francenildo Costa getuigde vorige week aan een parlementaire enquêtecommissie die het corruptieschandaal onderzoekt, dat hij de minister van Financiën diverse malen heeft gesignaleerd in het zogenoemde ‘lobbyhuis’. Direct na zijn getuigenis, die op bevel van het hooggerechtshof is onderbroken, zijn de bankgegevens van de conciërge gelekt aan de pers. Uit die gegevens blijkt dat Francenildo 38 duizend Braziliaanse real heeft ontvangen sinds begin dit jaar, waarmee de indruk wordt gewekt dat hij voor zijn getuigenis is betaald. De concierge verklaart echter dat het geld is gestort door zijn vader.

De hand van Palocci doemt op achter de lek. De federale bank Caixa Econômica Federal, waar de rekeningen van de conciërge lopen, valt direct onder het ministerie van Financiën.

In het lobbyhuis, een luxuese villa in de hoofdstad Brasilia, zouden bijeenkomsten worden georganiseerd tussen de minister en vertegenwoordigers van diverse belangengroepen. De bijeenkomsten spreken tot de Braziliaanse verbeelding omdat ze doorspekt zouden zijn met geld, drank en vrouwen. Palocci ontkent bij hoog en laag ooit in het huis te zijn geweest, maar inmiddels zijn al diverse getuigen naar voren getreden die het tegendeel beweren. Volgens Francenildo noemde iedereen in het huis de minister ‘chefe’, of baas.

De verdenkingen rondom het ‘lobbyhuis’ versterken het beeld dat Palocci tenminste sinds zijn tijd als burgemeester van de stad Riberão Preto betrokken is bij verschillende corruptiepraktijken. Zijn voormalige assistent (of handlanger) Rogério Buratti heeft al verklaard dat Palocci in zijn burgemeesterschap maandelijks smeergeld ontving van het vuilnisverwerkingsbedrijf Leão e Leão in ruil voor licenties.

Geen opmerkingen: