donderdag, maart 23, 2006

BRAZILIË GROEIT AL TIEN JAAR ONDER HET GEMIDDELDE

SÃO PAULO, 23/03/2006 – De Braziliaanse economie groeit al sinds 1996 onder het wereldgemiddelde. Dat staat in een studie van de Braziliaanse Nationale Confederatie voor de Industrie (Confederação Nacional da Industria, CNI.) Sinds de tweede helft van de jaren negentig groeit het Bruto Nationaal Product (BNP) van Brazilië gemiddeld slechts 2,2%, een mager resultaat vergeleken met het cijfer voor de wereldeconomie, 3,8%. Het afnemende belang van de Braziliaanse economie in internationaal perspectief wordt pas echt duidelijk als de cumulatieve resultaten worden vergeleken. Terwijl de rest van de wereld de laatste tien jaar met 45,6% groeide, verwezenlijkte de Zuid Amerikaanse reus minder dan de helft van die groei, 22,4%.

De oorzaak voor de slechte prestatie van Brazilië is volgens de CNI het lage volume van investeringen in de economie. Terwijl in de opkomende Aziatische ontwikkelingslanden, zoals China en India, de investeringen gemiddeld 32,6% van het BNP bedragen, komt Brazilië niet verder dan 19,3%. De econoom João Siscú, verbonden aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro (UFRJ) geeft de volgende verklaring: “Investeringen van de private sector blijven uit omdat de rentestanden [Brazilië heeft de hoogste reeële rentestanden van de planeet, ALL] zo hoog zijn. Wanneer ondernemers moeten besluiten tussen het kopen van een fabriek of obligaties, kiezen de meeste voor het laatste, dat is veel winstgevender”.

Wanneer de ontwikkeling van het BNP per capita wordt vergeleken zijn de resultaten van Braziliaanse economie de laatste tien jaar ronduit droevig te noemen. Het inkomen per hoofd van de bevolking groeide gemiddeld met 0,7%. In dat ritme zal het de Brazilianen 100 jaar kosten om gemiddeld net zoveel te verdienen als de Portugezen. Zelfs Argentinië, dat begin deze eeuw door één van de zwaarste economische crises van haar geschiedenis is gegaan, slaagt erin een beter cijfer te produceren dan haar buurland: 0,9%. In vergelijking met China valt Brazilië volledig in het niet. De Aziatische reus zag de laatste tien jaar het BNP per capita groeien met het duizelingwekkende gemiddelde van 7,7%.

Geen opmerkingen: