dinsdag, maart 28, 2006

PALOCCI TREEDT AF

SÃO PAULO, 28/03/2006 – De Braziliaanse minister van financiën, Antonio Palocci, van de regering Luis Inácio Lula da Silva is gisteren afgetreden. Palocci’s positie was onhoudbaar geworden door steeds ernstigere verdenkingen aan zijn adres in een corruptieschandaal dat de regering Lula al bijna een jaar in zijn greep houdt. De aanleiding voor zijn val was zijn betrokkenheid bij de illegale breuk van het bankgeheim van een conciërge die een belastende getuigenis had afgelegd tegen de minister van financiën. Palocci wordt vervangen door Guido Mantega, de huidige president van de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES.

Om de markten gerust te stellen, die Antonio Palocci zeer gunstig gezind waren, zei Mantega gisteren dat het economische beleid van de vertrekkende minister niet zal worden veranderd. Palocci is de architect van de conservatieve, economische politiek van president Lula, dat fiscale soberheid combineert met hoge rente’s. Mantega verklaarde dat het huidige economische beleid van Brazilië niet van de de ene of de andere minister is. “Dit is het beleid van president Lula”, aldus de nieuwe minister van Financiën.

Francenildo Costa, de conciërge die Palocci uiteindelijk de das om deed, beweerde de oud-minister van financiën verscheidene malen te hebben gezien in het zogenaamde ‘lobbyhuis’, een villa in de hoofdstad Brasilia waar bijeenkomsten werden gehouden tussen vertegenwoordigers van diverse belangengroepen en de minister. De bijeenkomsten zouden doorspekt zijn met geld, drank en vrouwen. In een parlementaire enquêtecommissie ontkende de minister ooit in het huis te zijn geweest.

Om de conciërge in diskrediet te brengen werden zijn bankgegevens aan de pers gelekt. Uit die gegevens bleek dat Francenildo grote sommen geld had ontvangen vlak voor zijn getuigenis. Maar de lek werkte averechts. Francenildo verklaarde dat het geld was gestort door zijn biologische vader en de regering werd ervan beschuldigd het staatsapparaat te hebben gebruikt tegen een individu van simpele oorsprongen die het had gewaagd te getuigen tegen de machtige Antonio Palocci.

Met de val van Palocci is de oorspronkelijke regering Lula, sinds het uitbreken van het corruptieschandaal, volledig ontmanteld. Eerder vertrok de politieke rechterhand van de president, kabinetschef José Dirceu. De herverkiezing van de president, iets wat halverwege 2005 nog als een formaliteit gold, staat inmiddels op losse schroeven.

Geen opmerkingen: