vrijdag, maart 17, 2006

OPPOSITIE EIST HOOFD VAN BRAZILIAANSE MINISTER VAN FINANCIËN

SÃO PAULO, 17/03/2006 – De Braziliaanse oppositiepartijen eisen het ontslag van Antonio Palocci, de minister van Financiën van de regering Lula. Palocci, de architect van het conservatieve economische beleid dat wordt gevoerd door de Braziliaanse regering, is het doelwit van ernstige verdenkingen in het almaar uitdijende corruptieschandaal in het Braziliaanse politieke bestel. Tot nu toe hadden de oppositiepartijen de minister altijd de hand boven het hoofd gehouden om, zo zeiden ze zelf, de economische stabiliteit te bewaren.

Aanleiding voor de veranderde en agressieve toon van de oppositie is de in de kiem gesmoorde getuigenis van een conciërge in één van de parlementaire enquêtecommissies die het corruptieschandaal onderzoekt. Het verhoor van Francenildo Costa was al een uur bezig toen het Braziliaans hooggerechtshof bevel gaf om de getuigenis te staken.

De conciërge was opgeroepen omdat hij de aanwezigheid van de minister kon bevestigen in het zogenaamde ‘lobbyhuis’, een villa in de hoofdstad Brasilia waar feestelijke bijeenkomsten zouden worden georganiseerd tussen de minister en vertegenwoordigers van diverse belangengroepen. Palocci ontkent ooit in het huis te zijn geweest, maar de conciërge beweert de minister verschillende malen te hebben gezien. In het uurtje dat hij kon getuigen verklaarde Francenildo dat de minister naar het huis ging om een vrouw te ontmoeten. Illegale lobbypraktijken kon hij echter niet bevestigen.

De regeringspartij Partido dos Trabalhadores (PT) beschuldigt de oppositie ervan de enquêtecommissie te gebruiken voor electorale doeleinden. De PT heeft het hooggerechtshof gevraagd om de getuigenis te verbieden omdat die het doel van de commissie overschrijdt. Het hof heeft de partij van president Luis Inácio Lula da Silva gelijk gegeven.

Op de minister van Financiën rusten echter nog een reeks andere beschuldigingen. De ernstigste is dat hij in zijn tijd als Burgemeester van de stad Riberão Preto in ruil voor licenties, maandelijks smeergeld ontving van de vuilnisverwerkingsbedrijf Leão e Leão. Of de minister zijn post kan behouden in de steeds fellere electorale strijd is maar de vraag.

Geen opmerkingen: