maandag, maart 20, 2006

EXPORT BRAZILIË GROEIT ONDANKS STERKE REAL

SÃO PAULO, 20/03/2006 – De export van goederen en diensten in Brazilië is in 2005 met 22,6% gegroeid, ondanks het feit dat de nationale munt, de Braziliaanse real, sterk in waarde is gestegen. In mondiaal perspectief neemt Brazilië de 13de plaats in van de sterkst groeiende exporteconomieën.

De Braziliaanse economie toont zich daarmee veel weerbaarder dan veel analisten hadden voorspeld. De hoge koers van de Braziliaanse real deed economen wijzen op het risico van desindustrialisatie door de eroderende concurrentiepositie van Braziliaanse industriële goederen. In 2005 kan dat proces in ieder geval nog niet gesignaleerd worden.

Voor Claudio Vaz, voorzitter van het Centrum voor Industrieën van de Staat São Paulo (CIESP), is de intrede van de ‘Hollandse ziekte’ in de Braziliaanse economie echter slechts een kwestie van tijd als de koers van de nationale munt op het huidige niveau blijft. Braziliaanse bedrijven hadden in 2005 nog export contracten lopen, argumenteert Vaz. Met de hoge koers van de real is het maar de vraag of deze contracten vernieuwd worden. “Brazilië verliest al investeringen in exportproducten”, aldus Paz.

1 opmerking:

Américo Lucena Lage zei

Dat is inderdaad waar Claudio Vaz op wijst. Bestaande contracten worden niet vernieuwd en nieuwe investeerders kijken door de hoge koers van de real liever naar andere landen.

Je ziet dat naast de autoindustrie ook bij Braziliaanse kledingfabrikanten. Het Braziiaanse Azaléia heeft een deel van de productie van haar sandalen bijvoorbeeld al uitbesteed aan chinese bedrijven.

Op de lange termijn is het sowieso de vraag of Brazilië in deze sectoren kan concurreren met de Chinezen. Los van de waarde van de real.

Dit is eigenlijk al eeuwen het fundametele probleem van de Brazilinaanse economie. Het land is extreem competitief op specifieke land- en mijnbouwproducten, maar door dat succes worden andere sectoren in hun slagkracht aangetast.

Een uitweg zou kunnen zijn als Brazilië de indiase weg op gaat en zich concentreert op de dienstensektor. Maar nu ben ik op de losse pols aan het speculeren.

Heb in ieder geval ergens gelezen dat de ABN AMRO een deel van zijn financiele dienstverlening in de VS wil verplaatsen naar Brazilië. Ook ken ik toevallig twee mensen die werken bij Credigy inc. Een Amerikaanse bedrijf dat vanuit Brazilië creditcard schulden int in de VS.

Brazilië heeft een enorm voordeel op India op het gebied van dienstverlening aan de VS omdat het in dezelfde tijdzone ligt.