maandag, april 03, 2006

PALOCCI WORDT AANGEKLAAGD

SÃO PAULO, 03/04/2006 – De Braziliaanse federale politie heeft aangegeven dat het de oud-minister van financiën van de regering Lula, Antonio Palocci, zal aanklagen voor illegale breuk van het bankgeheim. Daarmee is Palocci in één jaar tijd veranderd van de meest bewierookte minister van de regering tot het symbool van de corruptie en het machtsmisbruik.

Palocci is vorige week gedwongen afgetreden na ernstige verdenkingen dat hij verantwoordelijk was voor de illegale breuk van het bankgeheim van Francenildo Costa, een conciërge die een belastende getuigenis tegen hem had afgelegd. Hoewel de oud-minister nog steeds ontkent een rol te hebben gespeeld in de affaire, is uit diverse verklaringen van hoge functionarissen gebleken dat Palocci orders heeft gegeven om de bankgegevens van de conciërge openbaar te maken.

Francenildo verklaarde begin maart dat hij de toenmalige Braziliaanse minister van Financiën diverse malen heeft gezien in het zogenaamde ‘lobbyhuis’, een luxueuze villa in de hoofdstad Brasilia waar uitbundige feesten werden georganiseerd tussen de minister en vertegenwoordigers van diverse belangengroepen. Uit de gelekte bankgegevens blijkt dat vlak voor zijn getuigenis grote sommen geld zijn gestort op de bankrekening van de conciërge.

Uit een artikel in de krant Folha de São Paulo gisteren, blijkt dat Palocci, zelfs nadat zijn pogingen om de conciërge in diskrediet te brengen faliekant waren mislukt, volhardde in zijn hoogst dubieuze politieke methodes. Toen bleek dat de lek averechts had gewerkt heeft Palocci verschillende mensen ‘aangespoord’ om de schuld alleen op zich te nemen. Functionarissen van de bank Caixa Econômica Federal, waar de rekeningen van de conciërge lopen, zouden met dat doel één miljoen Braziliaanse real zijn aangeboden. In het huidige, explosieve politieke klimaat in Brazilië, bleek echter niemand bereid om voor Palocci als zondebok te dienen.

Geen opmerkingen: