woensdag, april 12, 2006

LULA HOUDT ZICH STABIEL

SÃO PAULO, 12/04/2006 – Ondanks alle beschuldigingen van corruptie die zich op zijn regering stapelen, houdt de Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva zich redelijk stabiel in de peilingen. In een zondag verschenen meting van het instituut Datafolha kon Lula rekenen op 40% van de stemmen in de eerste ronde. Twee keer zoveel als zijn voornaamste tegenstander, de gouverneur van São Paulo Geraldo Alckmin.

Zowel Lula als Alckmin hebben in het onderzoek stemmen verloren ten opzichte van de vorige meting. In maart kreeg Lula nog 42% van de stemmen en Alckmin 23%. Lula’s voorsprong op Alckmin blijft echter intact en groeit zelfs een beetje.

In een gisteren verschenen onderzoek van een ander instituut, CNT/sensus, krijgt Lula 37,5% van de stemmen en Alckmin 20,6%. In dit onderzoek slaagt Alckmin er wel in om zijn achterstand op Lula een klein beetje goed te maken ten opzichte van de vorige meting. CNT/census heeft echter geen peiling verricht in maart, de maand waarop Alckmin zijn kandidatuur lanceerde, en dat effect is dus nu pas in de meting zichtbaar.

De cijfers duiden erop dat Lula een rotsvaste electorale basis heeft die zich nauwelijks laat beïnvloeden door de beschuldigingen van corruptie die regering teisteren. Volgens analisten wordt deze basis gevormd door de armere lagen van de Braziliaanse bevolking. Vele, armere Brazilianen hebben door de (bescheiden) economische groei en de lage inflatie tijdens het mandaat van Lula, hun levens significant verbeterd. Bovendien profiteren ongeveer 11 miljoen families met een inkomen van minder dan 100 braziliaanse real per maand rechtstreeks van de uitkeringen in Lula’s sociale project Bolsa-Familia.

Zich bewust van de electorale kracht van het project heeft Lula deze week aangekondigd dat hij het inkomensplafond voor de Bolsa-Familia gaat ophogen zodat meer Brazilianen ervan kunnen profiteren.

Geen opmerkingen: