vrijdag, april 28, 2006

WRIJVING TUSSEN MINISTERIE VAN FINANCIEN EM CENTRALE BANK

SÃO PAULO, 28/04/2006 – Voor het eerst sinds zijn aantreden is er openlijk wrijving ontstaan tussen de nieuwe Braziliaanse minister van financiën, Guido Mantega, en de centrale bank van het land. Nadat de centrale bank had aangegeven dat het ritme van renteverlagingen in Brazilië kan worden verminderd of zelfs onderbroken, reageerde Mantega door te zeggen dat er nog genoeg ruimte is om in de Braziliaanse rente te snijden.

Volgens ingewijden zijn de verhoudingen tussen Mantega en Henrique Mereilles, de president van de centrale bank, al vanaf het begin gespannen. De twee vertegenwoordigen elk een andere economische school. Mereilles is een strikte monetarist die een sobere fiscale politiek wenst te combineren met een restrictief rentebeleid. Mantega wordt gezien als een ontwikkelingseconoom die meer overheidsuitgaven voorstaat en een soepeler monetair beleid.

Hoewel president Luis Inácio Lula da Silva het met zijn minister van financiën eens is dat de rentestanden verlaagd kunnen worden, betreurt hij het feit dat zijn minister de centrale bank en publique heeft bekritiseerd. Sinds het gedwongen vertrek van de vorige minister van financiën, Antonio Palocci, geldt Henrique Mereilles voor de financiële markten als de verzekeraar van de sobere fiscale politiek van de regering Lula.

De president kan in dit electorale jaar 2006 geen extra turbulentie in de markten gebruiken. Dat gegeven heeft de positie van Henrique Mereilles in de regering flink versterkt. Lula zal de president van de centrale bank niet lichtelijk afvallen.

Geen opmerkingen: