donderdag, april 06, 2006

ZOVEELSTE NEDERLAAG VOOR REGERING LULA: RAPPORT GOEDGEKEURD

SÃO PAULO, 06/04/2006 –Het controversiële voorlopige rapport van een parlementaire enquêtecommissie die een groot corruptieschandaal in de Braziliaanse politiek onderzoekt, is gisteren zonder noemenswaardige veranderingen aangenomen door haar leden. Het rapport acht bewezen dat de regeringspartij Partido dos Trabalhadores (PT) van de Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva, parlementariërs heeft omgekocht in ruil voor politieke steun in het congres. Het onvermogen van de PT om de stemming te beïnvloeden over de ‘mensalão’, of grote maandelijkse zoals het corruptieschema in Brazilië bekend is geworden, is het zoveelste teken dat de regering Lula in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2006 vleugellam is.

De PT wilde dat het rapport geen melding maakte van de ‘mensalão’, omdat volgens de regeringspartij geen bewijzen bestaan voor de omkoping van parlementariërs. In plaats daarvan wilde Lula’s partij dat de miljoenen die naar congresleden zijn doorgesluisd, werden aangeduid als schaduwfondsen voor de campagnefinancieringen. De president van de enquêtecommissie, Delcidio Amaral van de eigen PT, liet echter geen puntsgewijze veranderingen in het rapport toe. De PT onthield zich vervolgens verontwaardigd van stemming, waarna het rapport met een overweldigende meerderheid werd goedgekeurd.

De nederlaag van de PT duidt erop dat het niet meer instaat is coalities te vormen en dat zelfs de eenheid binnen de eigen partij aan het afbrokkelen is. President Lula, die afgelopen jaar zijn belangrijkste ministers is kwijtgeraakt in de nasleep van het corruptieschandaal, is daarmee in een nog moeilijkere en geïsoleerde positie gebracht dan hij al was.

Geen opmerkingen: