woensdag, april 26, 2006

BRAZILIAANSE REGERING TREKT PORTEMONNEE OPEN

SÃO PAULO, 26/04/2006 – De uitgaven van de Braziliaanse regering zijn in het eerste trimester van 2006 met 14,5 % gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Het is een duidelijke indicatie dat president Luis Inácio Lula da Silva de financiële teugels laat vieren met het oog op de presidentsverkiezingen van oktober.

Critici vrezen dat met de extra uitgaven de Braziliaanse regering niet in staat zal zijn om de beloofde besparingen te maken voor de aflossing van de staatsschuld en dat de monetaire stabiliteit in gevaar zal komen. De regering Lula heeft zichzelf als doel gesteld 4,25% van het Bruto Nationaal Product (BNP) te besparen om aan schulden te kunnen voldoen. Volgens de Braziliaanse minister van Financiën komt die doelstelling niet in gevaar, ook niet met de gestegen uitgaven.

President Lula verraste in zijn eerste mandaat vriend en vijand door het sobere fiscale beleid van zijn voorganger, Fernando Henrique Cardoso, niet alleen over te nemen maar zelfs uit te diepen. Met de presidentsverkiezingen voor de boeg weet de president echter dat het niet het moment is om financiële offers te vragen. Zeker niet nu zijn herverkiezing in gevaar is gekomen door een groot corruptieschandaal in zijn eigen partij.

Geen opmerkingen: