donderdag, april 27, 2006

BRAZILIAANSE BEURS MAGNEET VOOR BUITENLANDSE INVESTEERDERS

SÃO PAULO, 27/04/2006 – Terwijl de Bovespa, de aandelenbeurs van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo, gisteren op recordhoogte sloot, maakte de Amerikaanse bank Merrill Lynch bekend dat de aandelenhandel in Brazilië in vergelijking met andere ontwikkelingslanden de grootste aantrekkingskracht heeft op buitenlandse investeerders. De bank rekende uit dat buitenlandse investeerders in het eerste trimester van het jaar U$ 19,3 miljard in de Braziliaanse beurs pompten.

Dat bedrag vertegenwoordigd meer dan de helft van het totaal, U$ 36,3 miljard, dat is geïnvesteerd in de zogenoemde BRICs (de afkorting voor de grote, opkomende ontwikkelingslanden Brazilië, Rusland, India en China). “We houden van Brazilië”, legt Merrill Lynch uit in haar rapport, “het is goedkoop, de rentestanden dalen en de winstmarges zijn hoog”.

Dit is niet de eerste hausse in de Braziliaanse beurs en in het verleden bleek die groei vluchtig. Investeerders trokken zich net zo snel terug als ze waren gekomen. Analisten van verschillende banken en consultancy bedrijven menen echter dat de huidige stijging robuuster is.

“De opkomende ontwikkelingslanden vertonen nu voor het zesde jaar achter elkaar betere groeiresultaten dan de ontwikkelde landen. Investeerders hebben de indruk dat het nog nooit zo veilig is geweest om te beleggen in de opkomende ontwikkelingslanden” zegt Brad Durham van de Amerikaanse consultancybedrijf EmergingPortfolio, "dit zijn de landen die profiteren van de globalisering".

Geen opmerkingen: