dinsdag, april 25, 2006

BOLIVIA ZET BRAZILIAANS STAALBEDRIJF UIT

SÃO PAULO, 25/04/2006 – De regering van de Boliviaanse president Evo Morales heeft het Braziliaanse staalbedrijf EBX uit het land gezet. Volgens Morales ging het Braziliaanse bedrijf over de schreef door zich te instaleren in een grensgebied, terwijl de Boliviaanse wet dit verbiedt voor buitenlandse bedrijven. “EBX is geen bedrijf, maar een maffia die profiteert van onze grondstoffen”, aldus de Boliviaanse president in een interview aan de Braziliaanse zender TV cultura, waarin hij zijn nationalistische discours een tandje opschroefde.

In hetzelfde interview deed Morales ook harde uitspraken over de Braziliaanse olie en gasbedrijf Petrobras, dat meer dan 1,5 miljard dollar aan investeringen heeft in het Andesland. Volgens de president heeft het Braziliaanse staatsbedrijf een ‘schuld’ met de Boliviaanse regering. Wat die schuld precies is, liet Morales in het midden.

Morales, die begin dit jaar geïnaugureerd is als de eerste president van Bolivia die afkomstig is uit de oorspronkelijke indianenbevolking, liet geen twijfel bestaan over zijn volharding in het project van nationalisatie van de grondstoffensector in Bolivia. “Bolivia heeft partners nodig, geen eigenaren”, herhaalde Morales, “eerst ging 18% [van de inkomsten uit grondstoffen] naar het volk en 82% naar de bedrijven. Dat is diefstal”.

Geen opmerkingen: