maandag, december 26, 2005

LULA GARANDEERT STERKERE GROEI IN 2006

SÃO PAULO, 26/12/2005 - De Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva heeft tijdens zijn wekelijkse radioprogramma ‘café com o presidente’ gezegd dat de economie in 2006 veel sterker zal groeien. De verwachting is dat het Bruto Nationaal Product (BNP) van Brazilië in 2005 niet meer dan 2,5% stijgt, een teleurstellend cijfer vergeleken met andere opkomende economieën in de regio, zoals Argentinië en Venezuela, die groeicijfers van rond de 9% laten zien.

“Ik beloof niet, ik garandeer het Braziliaanse volk dat het land zich in 2006 veel sterker zal ontwikkelen”, aldus de president. Volgend jaar oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen en een goede prestatie van de economie is essentieel geworden voor Lula’s herverkiezing, die zijn populariteit flink heeft zien afnemen door een groot corruptieschandaal binnen zijn eigen regeringspartij.

Brazilië heeft de hoogste reële rentestanden ter wereld om internationaal kapitaal te lokken en de inflatie onder bedwang te houden. Voor de meeste analisten is het deze exorbitant hoge rente die de economische groei verstikt heeft. President Lula zegt dat zijn regering in de eerste jaren offers moest brengen om de stabiliteit de garanderen, maar dat nu de condities rijp zijn om de rente naar beneden te halen.

1 opmerking:

louis zei

Las drie weken terug op Terra.com.br dat de manier om het BNP (PIB) te bereken gaat veranderen per 3e kw 2006 wat grotere fluctuaties tot gevolg gaat hebben voor het BNP. Voor
2006 verwachtten ze door de nieuwe rekenmethode een "extra groei" van 1,5%. Waarschijnlijk zit daar de kneep.