maandag, december 19, 2005

GREENPEACE GEEFT BRAZILIAANSE POLITIE ILLEGAAL HOUT KADO

SÃO PAULO, 19/12/2005 - De milieuorganisatie Greenpeace heeft maandag 29 kubieke meter illegaal gekapt hout uit de Amazone overhandigd aan de federale politie in São Paulo. Activisten hadden het hout zelf gekocht in de Braziliaanse staat Rondônia. Samen met het hout heeft de milieuorganisatie documenten en transportvergunningen overgedragen die de activisten hebben geregeld om het product ‘wit te wassen’.

“Deze illegale lading zou nooit door de autoriteiten zijn onderschept omdat ze was voorzien van legale documentatie”, verklaart Rebeca Lerer van Greenpeace. Met de actie willen de milieuactivisten aantonen hoe makkelijk het is om de bestaande regelgeving te omzeilen.

Het Amazonegebied is de grootste reserve van tropisch oerwoud op de planeet maar wordt permanent bedreigd door massale houtkap, ongeregelde landtoe-eigeningen voor vee- en sojateelt en droogtes die mogelijk zijn veroorzaakt door klimaatveranderingen. Het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek (Instituto Nacional de Pesquisa Espacial, INPE) heeft aan de hand van satellietbeelden berekend dat tussen augustus 2004 en juli 2005 18,9 duizend km² tropisch oerwoud is vernietigd. Genoeg om in 2 jaar tijd een gebied zo groot als Nederland plat te leggen.


satellietbeeld van het Amazonegebied, de rode vlekken laten de ontbossing zien

Geen opmerkingen: