zondag, maart 19, 2006

ALCKMIN MAAKT SPRONG IN DE PEILINGEN

SÃO PAULO, 19/03/2006 – Het einde van de besluiteloosheid binnen de belangrijkste Braziliaanse oppositiepartij PSDB, heeft onmiddellijk resultaat opgeleverd. Één week nadat de partij na maanden kibbelen definitief heeft gekozen voor Geraldo Alckmin als haar presidentskandidaat, maakt de gouverneur van de staat São Paulo een flinke sprong in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van Brazilië in 2006.

De gouverneur kan volgens de meting van het instituut Datafolha nu rekenen op 26% van de stemmen in de eerste ronde. Dat is nog steeds veel minder dan zijn tegenstander, de zittende president Luis Inácio Lula da Silva, die kan rekenen op 42% van de stemmen. Het is echter een flinke verbetering ten opzichte van zijn score een maand geleden, toen Alckmin slechts 20% van de stemmen kreeg. Nog belangrijker is wellicht het feit dat Lula voor het eerst in drie maanden geen winst maakt in de peilingen, maar zelfs licht achteruit gaat. Vorige maand kon de Braziliaanse president immers nog rekenen op 43% van de stemmen.

De oorzaak voor Alckmin’s sprong ligt voor de hand. Voor drie maanden heeft de gouverneur een bittere interne strijd geleverd met zijn partijgenoot José Serra, de burgemeester van São Paulo, over wie namens de PSDB een gooi naar het Braziliaanse presidentschap mocht wagen. Nu dat gevecht in het voordeel van Alckmin is beslist, krijgt de gouverneur een groot deel van de stemmen die eerst naar de burgemeester gingen..

De stagnatie van Lula duidt erop dat hij misschien zijn electorale plafond heeft bereikt. Een duidelijke indicatie hiervoor is het antwoord op de vraag “op welke kandidaat zult u absoluut niet stemmen”. Exact één derde van de respondenten noemde de naam van de Braziliaanse president.

Het lijkt erop dat het voor Lula steeds moeilijker gaat worden om stemmen te winnen, terwijl voor Alckmin de horizon voor zijn electorale groei nog niet in zicht lijkt. Hoe het ook zij, de tijd dat Lula in zijn eentje campagne kon voeren terwijl zijn tegenstanders elkaar naar de keel vlogen, is definitief voorbij.

Geen opmerkingen: