SÃO PAULO, 10/03/2006 – Het Braziliaans congres heeft gisteren tegen de royering van twee congresleden gestemd, die schaduwfondsen hebben gebruikt voor de financiering van hun verkiezingscampagnes. Roberto Brant van de oppositiepartij PFL en Professor Luizinho van de regeringspartij PT zijn daarmee ‘vrijgesproken’ voor hun rol in een groot corruptieschandaal die het Braziliaanse politieke bestel al bijna één jaar in zijn greep houdt.
In het schandaal wordt de regeringspartij Partido dos Trabalhadores (PT) van president Luis Inácio Lula da Silva ervan beschuldigd miljoenen te hebben doorgesluisd aan parlementariërs in ruil voor steun in het congres. Bovendien worden bijna alle politieke partijen ervan beschuldigd illegale schaduwfondsen te hebben gebruikt tijdens hun verkiezingscampagnes. Met de vrijspraken legitimeert het congres deze praktijk, die de Braziliaanse wetgeving ondubbelzinnig als een electorale misdaad aanduidt.
De congresleden maken een uiterst dubieuze scheiding tussen electorale misdaden en de parlementaire ethiek, op grond waarvan de congresleden geroyeerd mogen worden. “Schaduwfondsen zijn electorale overtredingen”, zegt het congreslid voor de oppositiepartij PSDB Jutahy Júnior, “ze kunnen bestraft worden met een boete (…) niet met het verlies van het mandaat”.
Analisten zien in de beslissing van het congres het onvermogen van de instelling om zichzelf te disciplineren. Omdat de meerderheid betrokken is bij de illegale praktijken, stemt diezelfde meerderheid tegen de bestraffing van de congresleden die door de mand zijn gevallen. “De kwestie van de tweede boekhouding staat op het spel, en iedereen is daarbij betrokken”, aldus de politicoloog Fábio Wanderley Reis.
De desillusie van de Braziliaanse bevolking in het congres is wijdverbreid. Allemaal hetzelfde, allemaal boeven, lijkt de gangbare mening te zijn. De stilzwijgende afspraak om bijna niemand te bestraffen in het lopende corruptieschandaal zal de demoralisatie van de instelling alleen maar versterken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten