vrijdag, mei 05, 2006

ONZEKERHEID DUURT VOORT NA TOPONTMOETING

SÃO PAULO, 05/05/2006 – De presidenten Lula (Brazilië), Kirchner (Argentinië), Chávez (Venezuela) en Morales (Bolivia) deden hun best om eenheid uit te stralen, maar voor de rest bracht de topontmoeting in de Argentijnse grensstad Puerto Iguazu weinig resultaat. De top was in allerijl bijeengeroepen om de dagende regionale crisis wegens de Boliviaanse beslissing om de gasreserves in het land te nationaliseren, te bezweren. De belangrijkste vragen – wat wordt de nieuwe prijs van het Boliviaanse gas en wat gebeurt er met de investeringen en eigendommen van buitenlandse oliemaatschappijen – bleven echter onbeantwoord.

De Braziliaanse president Lula scheen zich tevreden te stellen met de toezegging dat eventuele prijsveranderingen niet eenzijdig door Bolivia zullen worden doorgevoerd. “Het belangrijke is dat de prijzen zullen worden bepaald op de meest democratische wijze mogelijk”, aldus Lula. Het is echter bijna zeker dat de Brazilianen voor hun gas voortaan dieper in de buidel zullen moeten tasten.

Hoezeer die prijs gaat toenemen lijkt de belangrijkste variabele te zijn om te bepalen of de regionale crisis zal escaleren of niet. Brazilië is voor 50% van zijn gasconsumptie afhankelijk van Bolivia en de belangrijkste industriële regio van het land, de staat São Paulo, zelfs voor meer dan 70%. Brazilië kan geen scherpe prijsstijging van het Boliviaanse gas tolereren.

De gascrisis heeft een belangrijke scheur blootgelegd in het machtsevenwicht in Zuid Amerika. Brazilië, dat zichzelf ziet als de natuurlijke leider van de regio, wordt steeds openlijker uitgedaagd door het Venezuela van Hugo Chávez, die door de enorme olie en gasreserves van zijn land steeds meer aan invloed wint. In Brazilië bestaat de vrees dat het Bolivia van Evo Morales zich ontpopt als een soort satellietstaat van Venezuela.

2 opmerkingen:

louis zei

Waar gaat het heel om. Evo Morales zegt dat de verhoging van de gasprijs met 61%
Brazilie en Argentinie tesamen jaarlijks 600 miljoen dollar meer gaat kosten.
Niet echt een wereldschokkend bedrag. Daarbij was het contract van Petrobras met
Petrobras wel erg verdacht. Morales voorgangers hadden het gas in een contract
dat loopt tot 2019 verkocht voor de helft van de prijs van wat in bijv. de USA gangbaar is.
Waarom doe je zoiets, steekpenninkje misschien ?.
De klap is vooral voor Petrobras i.v.m. de nationalisaties , niet zozeer voor Brazilie als
het om deze bedragen gaat. Wel aardig dat op de dag van de bekendmaking van de
nationalisatie. Petrobras 3,5% steeg op de braziliaanse beurs

Merataua zei

Tja, Evo Morales en Chavez doen waar Lula z`n mond altijd vol over had toen hij nog niet aan de macht was en uiteidelijk de moed niet voor had om door te zetten!