donderdag, juni 01, 2006

BRAZILIAANSE ECONOMIE GROEIT 1,4% IN HET EERSTE TRIMESTER

SÃO PAULO, 01/06/2006 – Het Bruto Nationaal Product (BNP)van Brazilië is in het eerste trimester van 2006 met 1,4% gegroeid in vergelijking met het laatste trimester van 2005. Dat is het beste resultaat voor de Braziliaanse economie sinds het derde trimester van 2004 toen het BNP een groeicijfer van 1,7% liet zien. Volgens het Braziliaanse instituut voor statistiek IBGE zijn de positieve cijfers van begin 2006 te danken aan de expansie van de interne markt en een toename in de investeringen. Dit staat in contrast met de afgelopen jaren toen de economische groei van Brazilië bijna volledig kon worden toegeschreven aan de toename van de export.

Het meest hoopgevende signaal voor de Braziliaanse economie is de sterke toename in investeringen. In vergelijking met het trimester ervoor stegen deze met 3,7%. Investeringscijfers zijn een goede indicator voor het vertrouwen van ondernemers in de economie en versterken de kansen voor toekomstige groei. De stijging is voornamelijk het gevolg van de dalende rentestand in Brazilië. Gisteren verlaagde de centrale bank van Brazilië voor de achtste achtereenvolgende keer de rentestand naar 15,25%.

De exportsector in Brazilië lijkt echter te stagneren. In het eerste trimester van 2006 groeide de uitvoer maar met 3,6% terwijl de import in dezelfde periode met 11,6% steeg. Deze verschuiving in de handelsbalans zorgde ervoor dat de in- en uitvoer van goederen en diensten met een half procentpunt negatief heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het BNP. De voornaamste oorzaak voor de afkoeling van de Braziliaanse exportsector is de sterke stijging in 2005 van de Braziliaanse nationale munt, de real, ten opzichte van de euro en de dollar. Braziliaanse producten en diensten zijn daardoor duurder geworden in de wereldmarkt.

In vergelijking met andere opkomende economieën loopt Brazilië ook met de goede groeicijfers achter. Als het eerste trimester van 2006 wordt vergeleken met dezelfde periode in 2005 dan laat het land een groei van 3,4% zien. Andere belangrijke ontwikkelingslanden laten een veel expressievere economische groei zijn. China, India, Venezuela en Argentinië groeien allen ruim boven de 8%.

Desondanks zijn de economische cijfers van het eerste trimester een opsteker voor president Lula. De prestaties van de Braziliaanse economie zullen zijn voornaamste wapen zijn in de aanstaande presidentsverkiezingen van oktober. Lula noemde de cijfers dan ook “fantastisch nieuws”.

1 opmerking:

Anoniem zei

Where did you find it? Interesting read chess affiliate program Online training download Drug wellbutrin