woensdag, mei 03, 2006

REGIONALE CRISIS DREIGT DOOR NATIONALISATIES BOLIVIA

SÃO PAULO, 02/05/2006 – Brazilië is zeer onaangenaam verrast door de beslissing van de Boliviaanse president Evo Morales om de olie en gasvoorraden in zijn land te nationaliseren. De dramatische zet van Morales brengt strategische belangen van Brazilië in gevaar en is een tegenslag voor de Braziliaanse ambities voor regionale leiderschap.

De gasvoorraden van Bolivia, de op één na grootste reserve van Zuid Amerika, zijn essentieel voor Brazilië. Het land is voor meer dan 50% van zijn gasconsumptie afhankelijk van het andesland en het Braziliaanse olie en gasbedrijf Petrobras heeft meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in Bolivia.

Braziliaanse diplomaten behandelden Bolivia al een tijdje met fluwelen handschoenen. Met de zachte benadering hoopte Brazilië de Boliviaanse president af te houden van radicale nationalisaties in de olie en gassector. Begin dit jaar bejulbelde de Braziliaanse president Luis Inácio da Silva nog de vers gekozen Evo Morales

De invloed van de Braziliaanse regering op Morales, die in zijn verkiezingscampagne al had aangekondigd de grondstoffen in Bolivia te zullen nationaliseren, blijkt echter minder groot dan het zelf dacht. De dramatische beslissing van Morales kwam voor Brazilië volledig uit de lucht vallen. President Lula moest zijn belangrijkste ministers terugroepen voor een spoedberaad om de Boliviaanse zet te bespreken.

De beslissing van Bolivia heeft de machtsverhoudingen op het continent uit balans gebracht. Het Bolivia van Evo Morales heeft zich gemanifesteerd als een aanhanger van de populistische regering van de Venezolaanse Hugo Chávez en de rol van Brazilië als regionale bemiddelaar ondermijnd. Komende donderdag heeft Lula een bijeenkomst met zijn ambtsgenoten uit Bolivia, Argentinië en Venezuela om te proberen de dagende regionale crisis te bezweren.

Hoewel Brazilië niet zonder het Boliviaanse gas kan, is het mogelijk dat Evo Morales met zijn beslissing zijn hand overspeeld heeft. Bolivia, dat geen kustlijn heeft, kan naast Brazilië moeilijk een andere afnemer vinden voor haar enorme gasreserves.

Vooralsnog hanteert de Braziliaanse diplomatie een voorzichtige toon. “We respecteren de soevereine beslissing van de Boliviaanse regering, maar we willen een akkoord dat door middel van een dialoog tot stand komt”, aldus de Braziliaanse minister van Buitenlandse zaken Celso Amorim die daarmee impliciet de unilaterale beslissing van Bolivia veroordeelt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Americo,

Ik lees af en toe op jouw site en het is me opgevallen dat er nooit een reaktie op jouw goede werk komt.
Ik heb jouw site van het Brazilieforum, waar ik me van teruggetrokken heb omdat dat is gedaald naar een walgelijk niveau, waar ik onder mijn eigen naam vaak poste.
Ik heb een aantal dagen geleden jouw site doorgegeven aan een forum www.niburu.nl waarin gevarieerde, aktuele, onderwerpen besproken worden.
Een eerste artikel van jouw is daar nu gepubileerd zie hieronder:
(mijn reaktie gaat onder verder!)
Onthullend en Bewustmakend Nieuws

Regionale crisis dreigt door nationalisaties Bolivia
Geplaatst op 03.05.2006 om 10:30:50 uur | 132 bekeken | Wereld | WWW.NIBURU.NL | print
SÃO PAULO, 02/05/2006 – Brazilië is zeer onaangenaam verrast door de beslissing van de Boliviaanse president........(ik heb een lap tekst weggehaald voor de duidelijkheid)............ zaken Celso Amorim die daarmee impliciet de unilaterale beslissing van Bolivia veroordeelt.

Américo Lucena


Bron: braziliaanseconnectie.blogspot.com


Lees ook:

- Bolivian President Seizes Gas Industry

- Petrobras reports situation in Bolivia

- Petrobras decides to stay in Bolivia

- Argentine, Venezuelan, Bolivian and Brazilian presidents to meet on gas nationalization




--------------------------------------------------------------------------------
Reageer op dit artikel... Stuur artikel door... Terug Top




Nexus schreef op 03.05.2006 om 11:30:57

Het enige juiste besluit om de olieratten buiten de deur te houden. Net die oliemensen maken overal ter wereld ruzie dus die moeten buitenspel gezet worden, dat heeft Morales goed begrepen. Petje af voor Morales.Precies wat iedereen wilt, minder macht aan de oliegarchie is wat hij doet, wie volgt?

Let there be peace!

Nexus.


pl schreef op 03.05.2006 om 11:49:18

Goeie beslissing van Bolivia.
Dat de andere landen moge volgen ...


AdAPTR010 schreef op 03.05.2006 om 13:18:40

Evo Morales is de eerste die dood gaat, let op mijn woorden...
Kijk maar eens naar het einde van Allende...idem..
--------------------------------
Ik zou je graag atent willen maken op een artikel wat er is verschenen over "vrije, schone energie" iets wat voor eenieder beschikbaar is maar wat door de jaren heen verborgen is gehouden.
Hier in Brazilie hoor ik niets over bepaalde onderwerpen!
Ik zou je willen vragen om een kijkje te nemen op Niburu, het artikel over vrije energie te bekijken, de links te volgen en eventueel vragen te stellen aan de mensen op het forum.......mocht je tot de konklusie komen dat dat allemaal op waarheid en feiten berust dan zou het een goed idee zijn om dit zoveel mogelijk te verspreiden onder universiteiten en iedereen die je maar bedenken kan die daar oren naar hebben.
Wij doen ons best om deze kennis zoveel mogelijk te verspreiden zodat dit niet meer onderdrukt kan worden.
Mocht ik ergens mee kunnen helpen dan hoor ik dat graag!

Met vriendelijke groet,
René.

Anoniem zei

Beste Americo,

Nog even, mijn e-mail is meratau@yahoo.com.br

Mvg,
René.

Américo Lucena Lage zei

bedankt voor je reactie rene. zal even op www.niburu.nl kijken